Με «χαρτζιλίκι» 383 ευρώ ζει το ένα τρίτο των ιδιωτικών υπαλλήλων
06/04/2018 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με «χαρτζιλίκι» 383 ευρώ ζει το ένα τρίτο των ιδιωτικών υπαλλήλων

Με μισθό μόλις 383 ευρώ μεικτά καλείται να ζήσει σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.


Σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, περισσότεροι από 657.000 έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι η χαμηλά αμειβόμενη υποαπασχόληση είναι διαδεδομένο φαινόμενο στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το πρώτο τρίμηνο του έτους το 53% των προσλήψεων έγινε με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «απολαμβάνουν» περίπου 1,5 εκατομμύρια ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τις μέσες μεικτές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 1.148 ευρώ ανά μήνα.

Ο μέσος μισθός για τους 2,19 εκατομμύρια μισθωτούς σε κοινές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μετά βίας υπερβαίνει τα 920 ευρώ.
Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταδεικνύουν επίσης ότι ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς λαμβάνουν οι υπάλληλοι μικρών επιχειρήσεων, ακόμα κι αν είναι πλήρως απασχολούμενοι.

Συγκεκριμένα, το ημερομίσθιο σε εταιρείες με λιγότερους από δέκα μισθωτούς ανέρχεται μόλις στο 63,5% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 59,25%.

Από τους πίνακες του ΕΦΚΑ προκύπτει επίσης πως οι αλλοδαποί αντιστοιχούν περίπου το ένα δέκατο των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μισθοδοτούν 239.067 αλλοδαπούς εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς, ήτοι 125.000, είναι Αλβανοί. Μόλις 1.123 εργαζόμενοι είναι από τη Συρία, στοιχείο που καταδεικνύει το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Αθροιστικά οι αλλοδαποί αντιστοιχούν περίπου στο 11,3% των ασφαλισμένων, ποσοστό που αυξάνεται στο 16,7% στις οικοδομές και τις κατασκευές.

Πηγή: http://www.skai.gr/