MarketWatch: «Να
01/06/2016 21:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

MarketWatch: «Να' ταν μόνο το Brexit…- Spexit, Grexit, Frexit στον ορίζοντα»

Σε οριακό σημείο βρίσκονται Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία, σχολιάζει ο Matthew Lynn.

Τα hedge funds θα έχουν προετοιμαστεί. Οι επενδυτικές τράπεζες θα έχουν παραγγείλει έξτρα πίτσα και καφέ για μια μακρά νύχτα. Τα exit polls θα είναι σε λειτουργία και οι επενδυτές θα είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να πωλήσουν ή να αγοράσουν στερλίνα. Όλα αυτά, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο κίνδυνος του Brexit, για τον οποίο πρέπει να ανησυχούν οι αγορές. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό δράμα θα έλθει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο Σαββατοκύριακο, οδηγώντας σε μια ενδεχομένως άγρια ημέρα για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Γιατί; Κατά τη διάρκεια εκείνου του Σαββατοκύριακου, οι Ισπανοί ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις κάλπες, σε μια ακόμη απόπειρα να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση, δίνοντας πιθανώς μεγάλα ποσοστά στο Podemos. Η Ελλάδα θα καταβάλλει προσπάθειες για να βρει χρήματα, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της. Και η Γαλλία, εάν οι απεργίες συνεχιστούν, θα μπορούσε να ξεμείνει από καύσιμα - προσεγγίζοντας την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Brexit, Spexit, Grexit, Frexit, όλα μαζί θα μπορούσαν να συγκρουστούν. Το αποτέλεσμα; Ένα "δυστύχημα" για τις ευρωπαϊκές αγορές. Το Brexit παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές - και δικαιολογημένα. Έχοντας απομείνει τρεις εβδομάδες μέχρι το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα σε κάποια από τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο για να καταστεί σαφές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και το κρίσιμο ερώτημα: ο Ντέιβιντ Κάμερον μένει ή φεύγει; Προφανώς ούτε και ο ίδιος ξέρει και θα περιμένει μέχρι την Κυριακή, 26 Ιουνίου, για να δει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ή όχι.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία θα οδηγείται στις κάλπες. Την προηγούμενη χρονιά, οι εκλογές οδήγησαν σε αδιέξοδο, καθώς οι ψηφοφόροι μοιράστηκαν μεταξύ τεσσάρων κομμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο σε ένα πράγμα: Ότι μισούν το ένα το άλλο. Αυτήν την φορά, το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με μια διαφορά: Το Podemos ενδέχεται να σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο, κάτι που θα το καθιστούσε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και στην Ισπανία, το Podemos απορρίπτει κάθε περικοπή δαπανών που επιχειρείται να επιβληθεί από την Ευρωζώνη και κάθε αξίωση για πλήρη αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομίας. Εάν έλθει κοντά στην εξουσία, οι αγορές θα "νιώσουν" εξαιρετικά νευρικές. Το Spexit θα είναι και πάλι στην ατζέντα.

Και το κακό δεν τελειώνει… Σαν ένα "κρυολόγημα που δεν φεύγει ποτέ", το ελληνικό πρόβλημα παραμένει. Τον Ιούλιο, η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και δεδομένου πως την τελευταία εξαετία η Ελλάδα δεν κατάφερε να περάσει κανένα καλοκαίρι δίχως κάποιου είδους κρίση, χρειάζεται μεγάλη αισιοδοξία για να ποντάρει κανείς σε ένα διαφορετικό σενάριο. Εάν η χώρα δεν μπορεί να βρει τα χρήματα, τότε το Grexit θα επανέλθει για ακόμη μια φορά.

Στη Γαλλία, τέλος, οι απεργίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Εν μέσω αυτής της αναταραχής και δεδομένης της οικονομικής ύφεσης και της υψηλής ανεργίας των τελευταίων ετών, η Μαρίν Λεπέν καραδοκεί για να αρπάξει την εξουσία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εξαιρετικό πιθανό, αλλά όχι και απίθανο, με το Frexit να φαίνεται στον ορίζοντα.

Τίποτα από αυτά μπορεί να μη συμβεί. Αλλά, στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση. Με ένα δυσλειτουργικό νόμισμα, ελάχιστη ανάπτυξη και μαζική ανεργία σε ολόκληρη την περιφέρεια, μόνο σταθερή δεν φαίνεται η Ένωση. Όλα αυτά τα ζητήματα θα κορυφωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα - και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ δύσκολα μονοπάτια.

marketwatch.com