«Λυπητερή» γι
04/10/2016 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λυπητερή» γι' άλλους 25.000 συνταξιούχους - «Ψαλίδι» έως 40% στις επικουρικές

«Λυπητερή» σήμερα για άλλους 25.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν την επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν είναι μειωμένη σε ποσοστό έως 40%. Πρόκειται για την «τρίτη φάση» του επανυπολογισμού περίπου 100.000 επικουρικών συντάξεων, από τις οποίες οι 25.000 θα υποστούν νέες σκληρές μειώσεις.

Ποιοί θα υποστούν τις μειώσεις:

-οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%
- Συμβολαιογράφοι έως 25%
-Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%
-Τεχνικοί Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%
-Ναυτικοί έως 40%

-Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ έως 40%. Οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυντοξιοδοτική παροχή από το ΕΤΕΑ θα λάβουν τη «λυπητερή» με τις πληρωμές του Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος που έπαιρνε από το ΕΤΕΑ μετά τις μνημονιακές περικοπές επικουρική 380 ευρώ καθαρά με τη σημερινή αναπροσαρμογή θα δει τη σύνταξή του να συρρικνώνεται στα 228 ευρώ. Το σύνολο των αναδρομικών που καλείται να επιστρέψει ανέρχονται σε 608 ευρώ. Η σύνταξή του από τον επόμενο μήνα και για ένα έτος (12 δόσεις) θα συμπιεστεί στα 178 ευρώ.

Δε θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων (ΤΕΑΕΧ).

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ). Στο φάσμα των περικοπών θα έχουν μπει, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, περίπου 240.000 συνταξιούχοι.

Για τον Νοέμβριο επίσης έχει παραπεμφθεί και η παρακράτηση της πρώτης δόσης των αναδρομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο (αναμένεται νομοθετική ρύθμιση ή εγκύκλιος) το μίνιμουμ της παρακράτησης θα είναι 50 ευρώ. Με δεδομένο πως το «ψαλίδι» μετράει από τις συντάξεις Ιουνίου έχει ήδη συσσωρευτεί μεγάλο ποσό αναδρομικών.

Όσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» του επανυπολογισμού (11 πρώην Ταμεία, 311.680 συνταξιούχοι) και στο φάσμα των μειώσεων τον Αύγουστο, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο και Ιούλιο (τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη).

Όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο «κύμα» (805.900 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία) και έχουν περικοπές θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

imerisia.gr