Λεπτομερή πρόταση για τις συντάξεις περιμένουν οι θεσμοί
04/09/2018 19:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λεπτομερή πρόταση για τις συντάξεις περιμένουν οι θεσμοί

Οι περικοπές των συντάξεων και το αίτημα αναστολής τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού, σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενόψει της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Αθήνα 98.4.

"Θα εξεταστούν παράμετροι που σχετίζονται και με την κοινωνική επίδραση των περικοπών. Πολλοί συνταξιούχοι χρησιμοποιούν τις συντάξεις για να ενισχύσουν την οικογένεια", συμπλήρωσε.

Οι θεσμοί αναμένουν λεπτομερή ελληνική πρόταση καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η τελευταία σχετική απόφαση στο Eurogroup "ελήφθη υπό διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες". Ωστόσο, όποια συμφωνία θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε μάλιστα - σύμφωνα με το protothema.gr- ότι οι δεσμεύσεις για περικοπή των συντάξεων έγιναν με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ για το 2017 τα οποία όμως "τώρα είναι αρκετά διαφορετικά". Δήλωσε ωστόσο και ότι οι θεσμοί επιζητούν μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό με την πλήρη ενοποίηση των περίπου 200 συνταξιοδοτικών Ταμείων και παράλληλα εξετάζουν τον καταμερισμό των επιπτώσεων των συνταξιοδοτικών περικοπών με ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Για την αξιολόγηση, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μια αρνητική αναφορά των θεσμών θα μπορεί να κινητοποιήσει αρνητικά τις αγορές, δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα με τις θετικές εισηγήσεις των θεσμών θα είναι συνδεδεμένες και οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SΜPs και ANFAs) - περίπου €1,2 δισ. ετησίως.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ευθυγραμμίσει τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μεταδίδει ο Αθήνα 98.4.

Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη έκθεση στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει ως τις 14 του μήνα. Οι θεσμοί θα αναθεωρήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις της οικονομίας, αλλά θα τις επικαιροποιήσουν τον Νοέμβριο, όποτε και θα εκδοθούν τελικά στοιχεία.

Πέραν του προϋπολογισμού του 2019 που θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της επικείμενης αποστολής οι θεσμοί σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα εξετάσουν την πρόοδο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και η στελέχωση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Για τον δημοσιονομικό χώρο (δηλαδή για την υπέρβαση στόχου του 2019 ανεξαρτήτως της περικοπής των συντάξεων και των αντίμετρων), ο ίδιος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και ότι μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των θεσμών (Επιτροπής και ΕΚΤ), το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, επίσης, ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν "την πλήρη δημοσιονομική εικόνα" πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, "οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες".

Επίσης επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν στο Hilton ή αν θα επιστρέψουν στα Υπουργεία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

Πηγή:capital.gr