Λαγκάρντ: Ποια συμφωνία για το χρέος; - Ντάισελμπλουμ: Τις παρεμβάσεις θα τις κάνουμε μαζί
16/06/2016 23:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαγκάρντ: Ποια συμφωνία για το χρέος; - Ντάισελμπλουμ: Τις παρεμβάσεις θα τις κάνουμε μαζί

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές, τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, ανέφερε, θα επαναξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνσή του στη βάση νεότερων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

Κληθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κατέληξαν σε μια συμφωνία και πως το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, το τότε μακροοικονομικό πλαίσιο και τις τότε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως έτσι θα λάβει το ΔΝΤ την απόφασή του ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Απαντώντας σε δεύτερη σχετική ερώτηση, επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δεν συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο δέχθηκε πως οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι τα όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούν βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

«Σε ποια συμφωνία μείωσης του χρέους αναφέρεστε;», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ, για να προσθέσει: «Είναι δύσκολο να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχουμε συνυπογράψει».

Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει την απάντησή της η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε μία συμφωνία την οποία δεν υπογράφουμε σε αυτό το χρονικό σημείο. Ή υπογράφουμε;» ρώτησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να λάβει την απάντηση ότι «σίγουρα ήσασταν εκεί και λάβατε μέρος στη συζήτησή μας».

«Το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ενεπλάκη και συμμετείχε στη συνάντηση του Μαΐου (...) Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, παίρνοντας αυτός το λόγο, υπογράμμισε πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά ενώ ξεκίνησαν να εργάζονται για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

imerisia.gr