Λαγκάρντ: "Απολύτως αναγκαίες" οι μεταρρυθμίσεις, λέμε την σκληρή αλήθεια
08/02/2017 21:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαγκάρντ: "Απολύτως αναγκαίες" οι μεταρρυθμίσεις, λέμε την σκληρή αλήθεια

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως "απολύτως αναγκαίες" τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε σήμερα σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ. Είπε: Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. "Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας", τόνισε εμφαντικά.

Η γενική διευθύντρια σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι. Τόνισε: "Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες".

Για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. "Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε", σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. "Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat", είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν "η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί".

capital.gr