Κυβερνητικός παράγοντας: Κοντά σε τεχνική συμφωνία έως 20 Μαρτίου
07/03/2017 23:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνητικός παράγοντας: Κοντά σε τεχνική συμφωνία έως 20 Μαρτίου

«Το staff level agreement (τεχνική συμφωνία) έχει σχεδόν συμφωνηθεί», δήλωσε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο Χίλτον. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, καθώς έχει μηδενιστεί.

Ο κορυφαίος παράγοντας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχισθούν και αύριο. Αυτή την ώρα στο Χίλτον γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις σε χωριστές ομάδες, οι θεσμοί μεταξύ τους και με τα αρχηγεία τους και το οικονομικό επιτελείο σε ανοιχτή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το διάλειμμα που άρχισε στις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι για μία, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμη ολονυχτία με βασικό μενού μέτρα και αντίμετρα. Σχετικά με τη διαδικασία, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πιθανόν να παραμείνουν και αύριο στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών.

Ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο για να κλείσουν τα περισσότερα μέτωπα μέχρι τις 20 Μαρτίου και να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις για να αρθούν τα υπόλοιπα εμπόδια.

Η ύπαρξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2018 απομακρύνει και την εφαρμογή μέτρων (και αντίμετρων) εκείνη τη χρονιά, οπότε ό,τι συμφωνηθεί θα μεταφερθεί για το 2019. Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα μπορούσε να πάει ένα SLA στο Eurogroup που όμως δεν θα είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνει και τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, όπως και τα αντίμετρα, που μπορεί να κλείσουν το επόμενο διάστημα.

imerisia.gr