Κυβέρνηση: Εγγύηση και όχι ενέχυρο τα 25 δισ. ευρώ κρατικής περιουσίας του Υπερταμείου
11/06/2018 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση: Εγγύηση και όχι ενέχυρο τα 25 δισ. ευρώ κρατικής περιουσίας του Υπερταμείου

Με νομικά τερτίπια προσπάθησε να αποδομήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την κριτική που δέχθηκε για το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα για συζήτηση και την Πέμπτη αναμένεται να μπει σε ψηφοφορία στη Βουλή, περιλαμβάνει εγγύηση για απόδοση κρατικής περιουσίας αξίας 25 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δανείων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση που παραδέχεται ότι «δημιουργείται ένας μηχανισμός προστασίας του ESM σε σχέση με τα μερίσματα (αν και εφόσον υπάρξουν) που θα λαμβάνει το Δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ», δηλαδή ο ESM λαμβάνει εγγυήσεις ότι τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το 3ο Μνημόνιο θα αποπληρωθούν -ακόμη κι αν υπάρξει αντικειμενική αδυναμία εξόφλήσής τους- μέσω της παροχής εγγυήσεων στον ESM από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πράγμα που οι δανειστές ζήτησαν και απέσπασαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τον όρο ενέχυρο, αλλά παραδέχεται ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις από την ΕΕΣΥΠ προς τον ESM, στην ουσία παραδέχεται το ίδιο πράγμα, χρησιμοποιώντας διαφορετική γλώσσα, ενώ τονίζει πως οι συγκεκριμένες εγγυήσεις έχουν εγκριθεί και με τις ψήφους των βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί ολόκληρη την ευθύνη, κάτι όμως που ισοδυναμεί με παραδοχή.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο συμπληρώνεται ότι παρόμοια εγγύηση είχε εκδοθεί και το 2012. Συγκεκριμένα: Με τη δανειακή σύμβαση του 2012, σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4060/2012 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμβλήθηκε με τον EFSF (προκάτοχο του ESM)».

eleftherostypos.gr