«Ξέφυγε» ο Γερούν: Ξοδεύατε τα λεφτά σας σε γυναίκες και ποτά!
21/03/2017 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ξέφυγε» ο Γερούν: Ξοδεύατε τα λεφτά σας σε γυναίκες και ποτά!

Εκτός ελέγχου και με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θέλοντας να υπερτονίσει την σημασία της αλληλεγγύης, είπε ότι ενώ οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έδειχναν αλληλεγγύη, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξόδευαν χρήματα σε... ποτά και γυναίκες!

Η κριτική που δέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από ευρωβουλευτές, μετά την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την παραπάνω δήλωση ήταν αφοδρότατη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται, σύμφωνα με σχόλια του ισπανικού τύπου, να είχε δηλώσει: "Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια".

Στην ακρόασή του σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πολιτικός – το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη... πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας – κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

O Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν «θα απολογηθεί», μετά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου – της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Στο Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του =, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο, ξέσπασε και τόνισε ότι οι δηλώσεις του αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ernest Urtasun‏, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: "Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση, μπορεί να είναι αστείο για εσάς, ελλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup".

Πηγή: ft.com-imerisia.gr