Κριστίν Λαγκάρντ: Έκκληση για δημοσιονονομική στήριξη της ευρωπαικής οικονομίας
12/03/2020 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κριστίν Λαγκάρντ: Έκκληση για δημοσιονονομική στήριξη της ευρωπαικής οικονομίας

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγιση όλων των παικτών». Για το λόγο αυτό η ίδια απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο "whatever it takes"- ό,τι απαιτείται (για τη διάσωση της οικονομίας).

Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε μία υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα για φέτος ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022. Ωστόσο όπως επισήμανε και η Κρ. Λαγκάρντ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι διευρύνει προσωρινά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

ΕΚΤ: Κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού

Την προσωρινή κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών και την αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) τους για το 2020, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες από αυτή τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό (COVID-19) γίνονται φανερές.

«Αποδεικνύεται ότι ο κορονοϊός είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υφίστανται προσωρινές δυσκολίες. Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα αποσκοπούν στο να στηρίξουν τις τράπεζες για να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα μέτρα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, προσφέρουν σημαντική κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας. «Οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις θετικές συνέπειες από τα μέτρα αυτά για να στηρίξουν την οικονομία και όχι για να αυξήσουν τα διανεμόμενα μερίσματα ή τις κυμαινόμενες αποδοχές», τονίζει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, η ΕΚΤ συζητά με τις τράπεζες μέτρα, όπως η προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, των διαδικασιών και των προθεσμιών. «Υπό το φως της λειτουργικής πίεσης στις τράπεζες, η ΕΚΤ στηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής να αναβάλει την πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής (stress test) των τραπεζών για το 2020 και θα επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις τράπεζες που υπόκεινται στην άσκηση αντοχής για το 2020», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ