Κραχ στα Ταμεία: Χρέη όσο το μισό ΑΕΠ έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εφορία
13/07/2016 13:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κραχ στα Ταμεία: Χρέη όσο το μισό ΑΕΠ έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εφορία

Με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που στο τέλος Μαΐου άγγιξαν συνολικά τα 89 δισ. ευρώ είναι αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 694 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη προς την εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφθασαν στα 5,584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,053 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος, ανέρχεται πλέον στα 88,889 δισ. ευρώ. Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στο 50% του ΑΕΠ.

Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δυο ή και τρεις φορο-«λογαριασμούς», πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.

Ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα έσοδα είναι ο Ιούλιος, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 5,575 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί. Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης, (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιουλίου).

Παράλληλα, από αυτόν τον μήνα η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εκκαθάριση του φόρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει πιθανότατα σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον φόρο να εκτοξεύεται στα ύψη. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φθάνουν έως και το 450%.

Εισπράξεις από ληξιπρόθεσμαΑπό τα νέα χρέη ύψους 5,584 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 697 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,263 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διαγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 417 εκατ. ευρώ.

Διώξεις για 1.362 φορολογούμενουςΑντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.362 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,027 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου ή βρόμικου χρήματος). Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες: 1.362 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 2,027 δισ. ευρώ.

20 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 492,66 εκατ. ευρώ.

ΕλεγχοιΣτο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, τα στοιχεία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού αλλά κυρίως ο τεράστιος όγκος υποθέσεων, επέδρασαν αρνητικά στις επιδόσεις, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος. Συγκεκριμένα, το ΚΕΦΟΜΕΠ, που ερευνά όλες τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, ολοκλήρωσε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους 111 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με τον ετήσιο στόχο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 600 υποθέσεις. Ωστόσο, βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 124,42 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 25,74 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr