Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/08/2018 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρατικό "δεν πληρώνω" για να "φουσκώσει" το πλεόνασμα - κάτω τα φορολογικά έσοδα

Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την θηλιά ρευστότητας. Τι δείχνουν τα τελικά στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιούλιο. Τη δυστοκία στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων κυρίως εκ μέρους των νομικών προσώπων αλλά και τη συνέχιση της τακτικής "δεν πληρώνω" του κράτους στις επενδύσεις, καθώς και στις αμυντικές, λειτουργικές και άλλες δαπάνες όπως οι επιδοτήσεις στη γεωργία αναδεικνύουν τα αναλυτικά στοιχεία για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού του Ιούλιο που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν εκτελεστεί σε ποσοστό μόλις 17,2% (Στο Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ διατέθηκαν 987 εκατ ευρώ επί συνόλου πρόβλεψης για 5.750 εκατ. ευρώ). Συνολικά από τα 6,75 δισ. ευρώ του ΠΔΕ έχει διατεθεί το 18,3%. Ετσι, επιβεβαιώνονται και οι χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν και πάλι από το ΥΠΟΙΚ και δείχνουν ότι 4 στα 10 ευρώ κονδυλίων που διαχειρίζονται τα υπουργεία μένουν στο "ράφι".

Στο πεδίο των Επιδοτήσεων γεωργίας έχει διατεθεί το 30,3% των κονδυλίων, ενώ στις Λειτουργικές και λοιπές δαπάνες το 47,6%. Μεγάλη είναι η υποεκτέλεση και στις αμυντικές δαπάνες.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η τακτική υπερσυγκράτησης δαπανών που σφίγγει τη θηλιά ρευστότητας στην αγορά και επιβεβαιώνεται από την μη πληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Στο φορολογικό σκέλος, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ καταγράφεται υστέρηση στο 7μηνο κατά 64 εκατ. ευρώ, με κάποιες κατηγορίες φόρων (κυρίως έμμεσοι λόγω τουρισμού) να κινούνται καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις καταγράφεται μεγάλη "τρύπα", κυρίως στην φορολογία των επιχειρήσεων.

Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την υστέρηση στην παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και μένει να φανεί αν θα καλυφθεί η "απώλεια" στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σε έναν μήνα και θα βρεθούν στο "στόχαστρο" των θεσμών κατά την 1η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Πηγή:capital.gr