Κομισιόν: "Κόβει" τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 και το 2018
11/05/2017 12:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: "Κόβει" τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 και το 2018

Σε μείωση της πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 2,1% φέτος και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2018 έναντι προβλέψεων για αύξηση ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος και κατά 3,1% το 2018 που είχαν ανακοινωθεί στις 13/2, προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις Εαρινές Εκτιμήσεις, τις οποίες παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί πριν αναχωρήσει για το G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, η μείωση του "πήχυ" για την Ελλάδα αποδίδεται στις "κακές οικονομικές επιδόσεις του 4ου τριμήνου του 2016 που συνεπάγονται πολύ χαμηλότερη επίπτωση βάσης (carry-over effect) για το 2017.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνθηκε λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης. "Η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) συνδέεται με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα" επισήμανε "και πρέπει να γίνει γρήγορα και καλά" πρόσθεσε λέγοντας ότι "έχουμε τους τρόπους να το κάνουμε αυτό".

Επίσης η Επιτροπή στην έκθεσή τηςεπισημαίνει ότι η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει καθώς η δεύτερη αναθεώρηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το 2017, με στήριξη από την αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα για την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος θέτει ως προϋπόθεση ότι η 2η αναθεώρηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους και έτσι το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί, οδηγώντας στην επιστροφή των επενδύσεων. Επίσης ως παράγοντα αβεβαιότητας ανάγει και τους περιορισμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πεδίο της χρηματοδότησης των επενδύσεων οι οποίοι "θα μειωθούν μόνο σταδιακά, περιορίζοντας την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου".

Στην έκθεση γίνεται και αναφορά σε κινδύνους που "αφορούν κυρίως αβεβαιότητες σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης επικαιροποίησης του προγράμματος του ESM, αλλά και εξωτερικούς παράγοντες όπως οι διεθνείς και περιφερειακές γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις".

capital.gr