Κομισιόν: Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις δεν διασφαλίζεται η ανάκαμψη στην Ελλάδα
07/02/2019 13:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις δεν διασφαλίζεται η ανάκαμψη στην Ελλάδα

"Η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το αν θα συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων" αναφέρει η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις για την Ελλάδα και για τις άλλες οικονομίες της ΕΕ.

Η επισήμανση έρχεται μία ημέρα μετά την ανάλογη προειδοποίηση του αξιωματούχου της ευρωζώνης για καθυστερήσεις στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης οι οποίες προς το παρόν δεν διασφαλίζουν την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Πιέσεις σε επενδύσεις, τουρισμό και εξαγωγές

Ωστόσο, η Επιτροπή βλέπει φέτος πιέσεις σε 3 πεδία της ελληνικής οικονομίας τις οποίες συνδέει και με την οικονομική κρίση στην ΕΕ αλλά και με την κατάσταση στη Τουρκία. Αναφέρει ότι οι επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της αναθεώρησης του ετήσιου ΑΕΠ. Θετικό στοιχείο ήταν πάντως, αναφέρει, οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Η Κομισιόν εκτιμά επίσης ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να μετριαστεί. Και τούτο καθώς ο τουρισμός αντιμετωπίζει την επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης (από την ΕΕ), αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία.

Οι εξαγωγές αγαθών επίσης αναμένεται να αποδυναμωθούν αλλά εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε αυξητική τάση παρά την επιβράδυνση στην ΕΕ.

Αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης η Επιτροπή επιδεινώνει τις προβλέψεις της όπως άλλωστε αναμενόταν. Επιπλέον καθιστά σαφές ότι υπάρχει επίπεδο αβεβαιότητας στις εν λόγω εκτιμήσεις, με τις οικονομικές προοπτικές και προβλέψεις να υπόκεινται σε μειονεκτήματα και κινδύνους. Στο επίκεντρο είναι ο εμπορικός πόλεμος, η οικονομία της Κίνας που ίσως επιβραδύνεται πιο απότομα από ό,τι αναμενόταν αλλά και το Brexit

Ελληνικό ΑΕΠ

Η Επιτροπή βλέπει στην Ελλάδα άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% το 2018 που αναμένεται να συνεχίσει να έχει ρυθμό άνω του 2% τα επόμενα χρόνια (2,2% φέτος και 2,3% το 2020). Αναφέρει τα στοιχεία για άνοδο του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% (σε σχέση με το 2ο τρίμηνο) το 3ο τρίμηνο του 2018 και κατά 2,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο το 2017 αλλά και για αύξηση 2,1% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018.

Ουσιαστικά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες εν συγκρίσει με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής (1η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας). Ωστόσο υστερούν εν συγκρίσει με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος.

Πορεία οικονομίας- αύξηση πληθωρισμού

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα το 2019 (στο 0,7%). Ωστόσο, αναμένεται ενίσχυσή του το 2020 (στο 1,3%), καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξάνεται.

Για την καταναλωτική εμπιστοσύνη επισημαίνει ότι σχεδόν επέστρεψε στα επίπεδα προ κρίσης στο τέλος του 2018 και εκτιμά έτσι ότι φέτος η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη.

Για την αγορά εργασίας αναφέρει ότι βελτιώνεται σταθερά, με την ανεργία να μειώνεται στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η πλήρης απασχόληση και η αύξηση της εξαρτημένης εργασίας παραμένει η κινητήριος δύναμη για την τόνωση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένει υποτονική, λέει η Επιτροπή. Επικαλείται επίσης τα στοιχεία του ΑΕΠ που δείχνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 "γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση στην παραγωγικότητα της εργασίας".

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της στην παγκόσμια αγορά και στις εμπορικές συναλλαγές το 2018. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν έτσι η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, και (πιθανόν) για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Ένας άλλος σημαντικός μοχλός ενίσχυσης της συνολικής ζήτησης ήταν η ανάπτυξη της ιδιωτική κατανάλωσης, την οποία υποστήριξε η αύξηση της απασχόλησης.

Πηγή:capital.gr