Κοινή γραμμή Ντάϊσελμπλουμ - Λαγκάρντ για τα επώδυνα μέτρα
20/04/2017 12:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή γραμμή Ντάϊσελμπλουμ - Λαγκάρντ για τα επώδυνα μέτρα

Κοινή γραμμή για το ελληνικό πρόβλημα, δείχνουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ, όπως φαίνεται με επιστολή του Γ. Ντάισελμπλουμ που περιγράφει τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ουσιαστικά και ο πρόεδρος του Eurogroup, οπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έλθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2020 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχο για τα πλεονάσματα.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς τους ομολόγους του με ημερομηνία 18 Απριλίου αναφέρει ότι "οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019”.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι "συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα δυνητικό (contingent) επεκτατικό πακέτο που θα εφαρμοστεί με αρχή από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι".Ουσιαστικά στην επιστολή γίνεται σαφές ότι αν το 2019 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αμφισβητείται μόνο η εφαρμογή ισόποσων αντίμετρων, αλλά και ο χρόνος ενεργοποίησης του πακέτου του 2020 που περιλαμβάνει τις περικοπές στο αφορολόγητο.

imerisia.gr