Κλείσιμο αξιολόγησης: Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;
06/06/2016 20:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλείσιμο αξιολόγησης: Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;

Αξιολόγηση είναι αυτή η αχλάδα; Γιατί με τις ουρές των ουρών που έχει για να κλείσει και να εκταμιευτεί η δόση μόνο την παροιμία «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» μπορεί να θυμίζει.

Υποτίθεται ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης μαζί με τη συμφωνία για μελλοντική ρύθμιση του χρέους θα γινότανε με την ψήφιση των δύο πολυνομοσχεδίων τα οποία χοντρικά περιελάμβαναν το ασφαλιστικό (κόψιμο συντάξεων), το φορολογικό (αυξήσεις φόρων), τη δημιουργία υπερταμείου με δέσμευση για 99 χρόνια της δημόσιας περιουσίας και τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού κόφτη.

Αυτά ψηφίστηκαν και τελικά από ότι φαίνεται δεν είναι αρκετά. Ήρθε τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων την προηγούμενη εβδομάδα (και η κυβέρνηση το ‘ριξε στις offshore για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης αλλού). Ψηφίστηκε με τη μορφή τροπολογιών στο πλαίσιο άσχετων διεθνών συμβάσεων της χώρας με τρίτες χώρες.

Αλλά ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι δανειστές θέλουν τα πάντα να κλείσουν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας και στέλνουν τελεσίγραφα στην Αθήνα.

Συμπέρασμα πρώτο: Μια φορά ψεύτης για πάντα ψεύτης. Δεν ήταν τα τελευταία μέτρα εκείνα που ψηφίστηκαν προ δύο εβδομάδων για να κλείσει υποτίθεται η αξιολόγηση.

Συμπέρασμα δεύτερο: Όχι κόκκινη γραμμή δεν υπάρχει, αλλά όπως το πάει ο Τσίπρας στο τέλος για να πάρει αυτή τη δόση των 7,5 δις ευρώ θα υπογράψει και χαρτί ότι αποκηρύσσει την επανάσταση του 21’ κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θα βάλει στο υπερταμείο και την Άρτα με τα Γιάννενα.

Με τέτοιους όρους και ο πιο άχρηστος μπορεί να κλείσει αξιολόγηση, η οποία όμως κλείνει λίγο λίγο γιατί κάθε φορά όλο και κάτι γίνεται και μεγαλώνει ο λογαριασμός και τα ανταλλάγματα.

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια για τον Τσίπρα είναι ότι οι δανειστές τον χορεύουν στο ταψί, τον βάζουν να πιει το πικρό ποτήρι ως το τέλος και ουσιαστικά να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Στο τελευταίο τελεσίγραφο του ζητούν ως αύριο Τρίτη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, μια από τις σημαίες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέβει στην εξουσία. Του ζητάνε να πουλήσει σχεδόν όλο το πακέτο που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ. Ο Σπίρτζης θα το υπογράψει και αυτό με πόνο καρδιάς όπως τα αεροδρόμια; Του ζητάνε η ΥΠΑ να αναβαθμιστεί για να διευκολύνει τη δουλειά των 14 ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αεροδρομίων και του ζητάνε να θεσπίσει το ακαταδίωκτο στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ! Αν αυτά δεν γίνουν ως αύριο δεν κλείνει η αξιολόγηση; Τι να υποθέσουμε;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά για να κλείσει την αξιολόγηση ο Τσίπρας έφερε πολυνομοσχέδια, τροπολογίες, μένει να φέρει και ΠΝΠ και όπως το πάει για να κλείνει κάθε αξιολόγηση στο εξής είναι έτοιμος να υπογράψει και …βασιλικά διατάγματα.

Οι ΣΥΡΙΖαίοι βουλευτές, αλήθεια, τι λένε για όλα αυτά;