Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ για νέα μέτρα - Αρχίζει ο "έλεγχος" την άλλη εβδομάδα
12/10/2017 13:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ για νέα μέτρα - Αρχίζει ο "έλεγχος" την άλλη εβδομάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη θέση του για δημοσιονομική "τρύπα" έως 2,3 δισ. ευρώ φέτος και -κυρίως- το 2018 στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ο λόγος για τις φθινοπωρινές του εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,2% το 2018 αλλά και για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μόνο κατά 1%, στοιχεία που έχουν όμως μία "υποσημείωση": αναφέρουν ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή από τα συνοδευτικά κείμενα του Μνημονίου με το ΔΝΤ (σ.σ. υπεγράφη στις 20/8).

Και μένει να φανεί πώς αποτυπώνεται πλέον η θέση του Ταμείου, στην γραμμή εκκίνησης της 3ης αξιολόγησης.

Μία πρώτη ένδειξη προθέσεων αναμένεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των εργασιών της Φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη είναι ήδη στις ΗΠΑ για πολιτικές επαφές μεταξύ των οποίων και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του κ. Πόλ Τόμσεν.

Αρχίζει η κάθοδος

Από εβδομάδα, αρχίζει όμως και η κάθοδος των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την επόμενη Δευτέρα ή (το πιθανότερο) την επόμενη Τρίτη να αρχίσει η έλευση των κλιμακίων των θεσμών και να ακολουθήσει η έλευση των επικεφαλής λίγες ημέρες μετά, ενδεχομένως και εντός της προσεχούς εβδομάδος (σ.σ. ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προαναγγείλει άφιξη έως τις 23/10). Οι θεσμοί περιμένουν τις ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο και ειδικά για την πορεία των εσόδων.

Η ελληνική ομάδα από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσει το "αγκάθι" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οποίων ο ρυθμός εξόφλησης είναι πολύ αργός. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ, το κράτος πλήρωσε μόνο 152,2 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 6 δισ. ευρώ οφειλών, ενώ τον Ιούλιο, όταν άρχισε η ροή από τα 800 εκατ. ευρώ της 1ης υποδόσης που εκταμίευσε ο ESM, το κράτος είχε πληρώσει 142,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι τα νοσοκομεία εξόφλησαν μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Πλέον, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν τις επόμενες ημέρες για να σταλούν στην ΕΕ, προκειμένου να μην χαθεί η διαθεσιμότητα της δεύτερης υποδόσης (σ.σ. η ΑΑΔΕ έκανε μία μαζική προσπάθεια επιστροφής φόρων που μένει να φανεί εάν άλλαξε την εικόνα, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο επιχειρήθηκε εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης). Ο ESM ορίζει ότι θα πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ (κατά 150% της αξίας της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Monitor αναφέρεται ότι τα φορολογικά έσοδα, μετά το ιστορικό υψηλό του 2016 θα μειώνονται κάθε χρόνος που περνά. Αντιθέτως, οι δαπάνες αναμένεται να περικοπούν απότομα από το 50,3% του ΑΕΠ φέτος στο 48% το 2018, στο 46,6% το 2019, στο 46,2% το 2020, στο 45,4% το 2021 και στο 45,5% το 2022. Αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και ύψους 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

Eπαρκές το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2 % λέει η Βελκουλέσκου

Το ΔΝΤ επιμένει στις προβλέψεις του για απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2018. Επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις που περιείχε η έκθεση του Ιουλίου που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο με το Ταμείο, στην World Economic Outlook Database καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%). Μετά το 2018 και έως το 2022 υπολογίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ περίπου όπως και τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ντάλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. "Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα", είπε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αναμενόταν τον Ιούλιο για το 2019.

Μάλιστα σήμερα νέα δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του ΔΝΤ επαναλαμβάνουν τη θέση του Ιουλίου. Συγκεκριμένα πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίουαναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

"Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν".

capital.gr