Καυστικό ΔΝΤ: Η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα δεν είναι άνευ όρων
09/02/2017 19:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καυστικό ΔΝΤ: Η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα δεν είναι άνευ όρων

"Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει παράσχει αξιοσημείωτη υποστήριξη στην Ελλάδα και πως έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μακροπρόθεσμα, όμως όπως έχουμε δει στο παρελθόν αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, ο οποίος υποστήριξε πως "αν το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι εφικτή", ο κ. Ράις δήλωσε:

"Η στήριξη αυτή, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων. Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί”.

Επίσης επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θέλειι ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται στους εξής δύο πυλώνες: πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. "Έχουμε πει ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα”.

Ο κ. Ράις διευκρίνισε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις (αφορολόγητο, συντάξεις), είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία "όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα”.

Ακόμη ο Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο όπου είχε συναντήσεις με τις γερμανικές αρχές, χωρίς υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το αν είχε τετ α τετ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι συζητήθηκαν μόνο οι δύο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και όχι η ενδεχόμενη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, ο κ. Ράις δήλωσε ότι αν δει κανείς την επταετή πορεία των διαπραγματεύσεων, σήμερα υπάρχει περισσότερο συναίνεση σε θέματα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους.. "Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα".

"Αυτή την εβδομάδα δημοσιοποιήσαμε πολλές πληροφορίες για την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους την οποία υποστηρίζουμε".

Κλείνοντας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

imerisia.gr