Κάθε εξάμηνο οι έλεγχοι του ΔΝΤ στην Ελλάδα
12/07/2018 21:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάθε εξάμηνο οι έλεγχοι του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ελέγχει δύο φορές το χρόνο την μετα-μνημοναικη πορεία της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του θεσμού, Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετα-μνημονιακή εποπτεία - παρακολούθηση που θα εφαρμόσει το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν διαφέρει από την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιεί δύο εκθέσεις προόδου ανά έτος, οι οποίες προϋποθέτουν επισκέψεις εμπειρογνωμόνων του Ταμείου στην Αθήνα για συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές. Όπως είπε ο Τζέρι Ράις, θα υπάρχουν κοινές αποστολές του κλιμακίου του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα.

"Θα διενεργούμε την μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θα συντονίσουμε την μετα-μνημονιακή εποπτεία μας με την παρακολούθηση των Ευρωπαίων εταίρων. Με δεδομένο ότι εργαζόμαστε τόσο στενά με τους Ευρωπαίους και διαθέτουμε συμπληρωματικούς τομείς τεχνογνωσίας, θα ήταν λογικό από πρακτική άποψη το ΔΝΤ να συνδυάσει την αποστολή του με τους ευρωπαϊκόυς θεσμούς".

Ακόμη ο Τζέρι Ράις, γνωστοποίησε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου για την Ελλάδα και λίγες ημέρες αργότερα θα δημοσιοποιηθεί η ετήσια οικονομική έκθεση του Ταμείου για τη χώρα (Article IV), η οποία θα περιλαμβάνει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πηγή:capital.gr