Κατατίθενται 3 "προϋπολογισμοί" σε 25 ημέρες -Τι θα κρίνει τις συντάξεις
19/09/2018 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατατίθενται 3 "προϋπολογισμοί" σε 25 ημέρες -Τι θα κρίνει τις συντάξεις

Τρεις διαφορετικές εκδοχές "προϋπολογισμών" μέσα σε 25 μέρες καλείται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορέσει να "πείσει" τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και για τα υπόλοιπα αντίμετρα που θέλει να εφαρμόσει. Τις θέσεις του διαπραγματευτικού επιτελείου θα μεταφέρει και προφορικά στις επαφές που έχει σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Βερολίνο και Λονδίνο. Αύριο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης θα τοποθετηθεί στο Euroworking Group στο οποίο θα γίνει ο απολογισμός της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Αθήνα.

Ωστόσο, το τέλος της διαδρομής αργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το σενάριο λήψης των τελικών πολιτικών αποφάσεων για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το μέρισμα τον Δεκέμβριο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. Και τούτο διότι οι θεσμοί θεωρούν ότι ίσως τότε να είναι διαθέσιμα τα αναγκαία δημοσιονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει μόνιμα υψηλά πλεονάσματα με το μείγμα πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση.

Τα 3 πακέτα

Το πρώτο "πακέτο" στοιχείων προϋπολογισμού θα πρέπει να σταλεί στις κοινοτικές υπηρεσίες (Eurostat) την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Aφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη.

Ουσιαστικά η ΕΛΣΤΑΤ θα συλλέξει τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία ελλείμματος και χρέους τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών (μέσω του Γενικού Λογιστηρίου) θα στείλει τις νέες εκτιμήσεις για το 2018 αναφορικά με τα έσοδα, τις δαπάνες και τα πλεονάσματα. Η Eurostat με τη σειρά της θα πρέπει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να κρίνει αν τα στοιχεία αυτά γίνονται αποδεκτά ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις που θα αλλάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τα προηγούμενα έτη.

Την 1η Οκτωβρίου βάσει συνταγματικής υποχρέωσης η κυβέρνηση θα καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες θα ακολουθεί το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε προ μηνών. Δηλαδή θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων.

Η κρίσιμη αποστολή, που θα έχει την μορφή αιτήματος προς την Κομισιόν, θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου. Έως τότε θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού με προσαρμοσμένη μορφή στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πρόκειται για την αίτηση ένταξης Ελλάδος για πρώτη φορά στη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσθήκη σεναρίου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων.

Οι αποφάσεις

Oι θεσμοί (Κομισιόν) θα εκδώσουν το πρώτο πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία μαζί με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις τον Νοέμβριο. Θα ενσωματώνει το πόρισμα της Eurostat, τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία που θα έχουν καταστεί έως τότε διαθέσιμα, αλλά και τα υπόλοιπα δεδομένα τα οποία έχουν ήδη στα χέρια τους (σ.σ. και θα συνεχίσουν να έρχονται σε διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εξ αποστάσεως με την Ελληνική πλευρά). Εν συνεχεία σε πολιτικό επίπεδο Eurogroup θα πρέπει να αποφανθούν αν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη μείωση των συντάξεων. Η απόφασή τους ενδεχομένως να συνδεθεί και με το αν κρίνουν ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για κρίσιμες παρεμβάσεις που θεωρούν αναγκαίες αλλά και με την γενικότερη πορεία των μεταμνημονιακών προπαπαιτούμενων που θα δείχνει το κατά πόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Πηγή:capital.gr