Κατά 27 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας
29/09/2017 14:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατά 27 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας

Στην 116η θέση κατατάσσει την Ελλάδα το Ινστιτούτο Fraser στην ετήσια έκθεση για την "Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου", που περιλαμβάνει 159 χώρες. Συγκριτικά με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις.

Σε σχέση με τις εκθέσεις από το 2000 έως το 2015, οι χώρες που "βούτηξαν" στην κατάταξη περισσότερο ήταν η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Ισλανδία και ηΒενεζουέλα. Αυτές που "σκαρφάλωσαν" περισσότερο ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρουάντα, η Αλβανία και η Κύπρος.

Συνολικά, η παγκόσμια ελευθερία βυθίστηκε, αφού παρέμεινε σταθερή για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς βρέθηκαν ισόπαλες στην ενδέκατη θέση. Παρόλο που οι Η.Π.Α. ανέβηκαν από την 16η θέση στην περυσινή έκθεση, είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση το 2000. Ο Καναδάς έφτασε στην πέμπτη θέση πέρυσι.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Χονγκ Κονγκ
Σιγκαπούρη
Νέα Ζηλανδία
Ελβετία
Ιρλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μαυρίκιος
Γεωργία
Αυστραλία
Εσθονία

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερεςχώρεςείναι:

Βενεζουέλα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δημοκρατία του Κονγκό
Αλγερία
Αργεντινή
Λιβύη
Συρία
Μυανμάρ
Τσαντ
Ιράν

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται: η Λιθουανία (13η θέση), η Δανία (15ηθέση), η Λετονία και η Φινλανδία (17ηθέση), η Ολλανδία (19ηθέση), η Ρουμανία (20ηθέση), η Μάλτα (21ηθέση), η Γερμανία (23ηθέση), η Αυστρία (26ηθέση), τη Σουηδία (37ηθέση), την Αλβανία (32ηθέση), την Πορτογαλία (34ηθέση), η Ισπανία (36ηθέση), η Τσεχική Δημοκρατία (42ηθέση), το Βέλγιο (43ηθέση) 52), η Βουλγαρία (48ηθέση), η Πολωνία (51ηθέση), η Γαλλία (52ηθέση), η Σλοβακία (53ηθέση), η Ουγγαρία και η Ιταλία (54ηθέση), η Ισλανδία (62ηθέση), τα Σκόπια (67ηθέση), η Κροατία (72ηθέση), η Σλοβενία (73ηθέση), η Σερβία (86ηθέση) και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (100ηθέση).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – "Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις, με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117) σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία - δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα. Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.

capital.gr