Καμπανάκι Στουρνάρα για την οικονομία
09/06/2016 13:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμπανάκι Στουρνάρα για την οικονομία

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα μπορούσε να προκύψει μία σειρά από θετικές εξελίξεις που θα περιορίσουν αισθητά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, εκτίμησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Προειδοποίησε όμως πως δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό καθώς το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, αφού μεταξύ άλλων το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ακόμη εύθραυστο, το κλίμα στην αγορά παραμένει ρευστό, ενώ σε ισχύ παραμένουν και τα capital controls. Αναφερόμενος δε στην ελληνική κρίση εν γένει τα τελευταία χρόνια, εκτίμησε πως σε όρους συνολικής επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών και τη διάρκεια της κρίσης, κάποιος θα μπορούσε να πει πως η ελληνική κρίση αποδείχθηκε τελικά πιο δριμεία ακόμη και από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για το τραπεζικό σύστημα. Καταρχήν, όπως ανέφερε, η επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO). Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, εντός του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενδέχεται, επίσης, να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Εν κατακλείδι, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών-γερμανικών ομολόγων) θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό», προειδοποίησε, ενώ διεμήνυσε πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τον επιτυχή σχεδιασμό των νέων επιχειρηματικών μοντέλων των ελληνικών τραπεζών.

Σημείωσε επίσης πως για το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων ευθύνεται κυρίως η ύφεση και για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει προληπτική αναδιάρθρωσή τους, καθώς και άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες αυτές ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων (private equity funds).

imerisia.gr