Καμπανάκι από ΤτΕ για τα έσοδα - Μικρότερο και το πρωτογενές πλεόνασμα
17/03/2017 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμπανάκι από ΤτΕ για τα έσοδα - Μικρότερο και το πρωτογενές πλεόνασμα

Mικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει σε ταμειακή βάση ο Προυπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ωστόσο το καμπανάκι χτυπά για τα έσοδα που παρουσιάζουνκάμψη και δείχνουν ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τα φορολογικά βάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε φέτος στα 1,1 δισ. ευρω από 2 δισ. ευρώ το 2016.

Ωστόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο Προυπολογισμός καταγράψε φέτος πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η τεράστια αύτη αύξηση οφείλεται σε έκτακτα έσοδα 2 δισ. ευρώ που εισέπραξε το Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα μετά την πώληση της Finansbank προκειμένου η Τράπεζα να εξοφλήσει σχετικό δάνειο που είχε λάβει από τον ΕΜΣ.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,563 δισ. ευρώ, από 7,585 δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή μειωμένα κατά 22 εκατ. ευρώ Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 7,701 δισ. ευρώ, από 7,779 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016.

Η πορεία των δαπανών ήταν καλύτερη αφού διαμορφώθηκαν σε 7.701 εκατ. ευρώ, από 7.779 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016.

Σε αυτές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

imerisia.gr