Καμπανάκι από τραπεζίτες σε Α. Τσίπρα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
01/09/2017 15:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμπανάκι από τραπεζίτες σε Α. Τσίπρα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

"Καμπανάκι” συνέχισης των μεταρρυθμίσεων έκρουσε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Παράλληλα, τα μέλη της Ένωσης, που πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τον κύκλο συναντήσεων του κ. Τσίπρα με φορείς στο πλαίσιο της ανόδου του στη ΔΕΘ, ανέδειξαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτό με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη των αγορών, να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς.

Υποδεχόμενος το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά. "Δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία”, ανέφερε και σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. "Ταυτόχρονα, να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κύκλος των επαφών Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ περιελάμβανε συνάντηση και με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με τον πρωθυπουργό να στέκεται στην αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και στην ανάγκη να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση.

"Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επιβράβευσης της οικονομικής συνέπειας, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε πως πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.

"Αυτά που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι της αγοράς, τα τρία βασικά προαπαιτούμενα: α) ο ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός που θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ακατάσχετα ποσά για να πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μισθοδοσία των εργαζομένων β) η ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιο απλό τρόπο γ) οι παρενέργειες που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ χρόνων των μνημονίων...Αυτό που είπαμε είναι ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά είμαστε μεταξύ κόπωσης και παραίτησης και ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους κάποιος κάποτε ν' αναγνωρίσει την οικονομική συνέπεια -είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδοτική- η οποία δεν είναι αυτονόητη πλέον, ούτε είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευτεί με κάποια μείωση αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων που έχουμε, είτε φορολογικών είτε ασφαλιστικών”, ανέφερε.

Υποδεχόμενος το προεδρείο της ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε με μία δόση χιούμορ: "Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε". Ο Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι αυτός ο Σεπτέμβρης έχει μια ιδιαίτερη αξία επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ. "Είμαι "ο πρόεδρος της κρίσης" από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους" είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθύνει τον κεντρικό χαιρετισμό στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου, στις 14 Δεκεμβρίου. "Το χρωστάω άλλωστε, αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο" είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλαβε "όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010".

"Παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση. Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ" είπε ο κ. Κορκίδης.

"Και από την άλλη μεριά", συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, "πρέπει να δούμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου". "Αυτό το ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να συμφωνεί.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, αναφέρθηκε στις τρεις μελέτες στις οποίες έχουν προσωρήσει και έφεραν μαζί τους, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κρήτης. "Για κάθε μεγάλη πόλη, για κάθε περιοχή, εμείς δημιουργούμε τον οικονομικό χάρτη, καταγράφουμε τι επιχειρηματικότητα υπάρχει".

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

capital.gr