«Καμπάνα» κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες
15/03/2017 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καμπάνα» κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες

Ηχηρή... καμπάνα κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που πιέζει την οικονομία, χτυπά κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή που συνδέεται με τον τομέα των τραπεζών.

Η πηγή αυτή τονίζει ότι το 2017 δεν ξεκίνησε καλά και είναι ενδεικτικό ότι μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να ζητήσουν 300 εκατ. ευρώ περισσότερα δάνεια από τον ELA.

Είναι σημαντικό για τις αγορές, τις επενδύσεις και συνολικά την εμπιστοσύνη να κλείσουν όλα το ταχύτερο δυνατό, καθώς πλέον οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά έχουν καθυστερήσει.

Χαρακτήρισε παράλληλα το πρώτο δίμηνο του έτους, ως εξαιρετικά άσχημο για την οικονομία και τις τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, εστιάζουν στην επίλυση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του συστήματος.

Εκτιμούν πως στη μείωση των NPLs σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν στην πλήρη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από στελέχη ανεξάρτητα και πεπειραμένα βάσει του προφίλ ρίσκου της κάθε τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι είναι νωρίς ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

imerisia.gr