«Καβγάς» Λαγκάρντ με Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
06/10/2016 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καβγάς» Λαγκάρντ με Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Οπως ακριβώς αναμενόταν, η πλήρης διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό πρόβλημα, θα αποτελούσε πεδίο... ευγενικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον. Λαγκάρντ και Σόιμπλε «πιάστηκαν στα χέρια» για το ελληνικό χρέος με την πρώτη να ζητά αναδιάρθρωση και «κούρεμα» και τον δεύτερο να τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.

Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».

Η φράση του Σόιμπλε ουσιαστικά αποτελούσε απάντηση στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία νωρίτερα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε, ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.

Η κα Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.

Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Νωρίτερα μάλιστα αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε μιλήσει και για haircut στο ελληνικό χρέος προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

imerisia.gr