Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/04/2020 15:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Ρεαλιστική η πρόβλεψη για μείωση 6% του ΑΕΠ φέτος

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε σήμερα ρεαλιστική την πρόβλεψη του βασικού επιχειρηματικού λόμπι της χώρας για μείωση κατά 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Χθες, η ένωση βιομηχάνων Confindustria ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση το 2020.

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις είναι ρεαλιστικές...παράλληλα μπορούμε να πούμε ότι (η ιταλική οικονομία) μπορεί να στοχεύει σε μια ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο Γκουαλτιέρι σε συνέντευξη στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ήδη εύθραυστη οικονομία πριν από τα τέλη Απριλίου.

Το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% πέρυσι και η κυβέρνηση ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος, πριν από την εμφάνιση της μολυσματικής ασθένειας στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα τέλη Μαρτίου, δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί περίπου κατά 3% φέτος.

Ο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που αναμένεται να εγκριθεί αυτό τον μήνα, θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερο» από τα μέτρα ύψους 25 δισεκ. ευρώ που πέρασαν τον Μάρτιο και ότι θα είναι επαρκές για να στηρίξει τις εταιρίες και τα νοικοκυριά για όλη την περίοδο της πανδημίας.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει των σημερινών συνθηκών δεν αποτελεί επιλογή και ότι, επιπρόσθετα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρώπη χρειάζεται να συντονίσει και μια κοινή δημοσιονομική πολιτική.

«Χρειάζονται νέες λύσεις για να υπάρξει μια ισoτιμία συνθηκών και να καθοριστεί μια επαρκής κοινή και υπεύθυνη απάντηση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ