Η θλιβερή πραγματικότητα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζει πλέον τις επιχειρήσεις»
05/04/2021 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η θλιβερή πραγματικότητα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζει πλέον τις επιχειρήσεις»

Για την επανεκκίνηση του εμπορίου σήμερα, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα το click in shop και το click away ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, γιατί αφενός σε μία τεράστια έξαρση της πανδημίας χρειάζεται να υπάρχουν όλοι οι όροι ασφαλείας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και αφετέρου εξαρτάται από το πόσο θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν.

Προχώρησε παράλληλα στην επισήμανση ότι η αγανάκτηση του εμπορικού κλάδου σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, γίνεται διότι οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, το φάσμα του λουκέτου να είναι κοντά.

Πρόσθεσε, δε, ότι στο τέλος της ημέρας όταν οι εμπορικές επιχειρήσεις κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μεγάλο μέρος αυτών δεν θα τα καταφέρει, γι΄αυτό προκύπτουν και τέτοιες αντιδράσεις, γιατί, όπως είπε, όλοι σεβόμαστε την πανδημία αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν και οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, όταν και δεν στηρίζονται αποτελεσματικά και είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν όχι επειδή δεν πήγαν καλά, αλλά επειδή με κυβερνητική εντολή παραμένουν κλειστές, άρα έχουν μηδενικούς τζίρους, σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Χαρακτήρισε θετικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του εμπορίου, αλλά ανέφερε πως δεν αρκούν σημειώνοντας πως η αναπλήρωση δεν μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το βοήθημα που δόθηκε στην εστίαση για να επανεκκινήσει, όπως υπολογίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, πως αν δεν υπάρξει ανάλογος τζίρος, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έχουν προκύψει πριν το τελευταίο lockdown,το 43% δήλωνε ότι δεν θα καταφέρει να ξανασηκώσει τα ρολά του.

Σε ερώτηση αν θα διευκόλυνε την κατάσταση, με το συνωστισμό που ήδη δημιουργείται, το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, υπό προϋποθέσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου απάντησε πως από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης το αρχικό σενάριο ήταν το άνοιγμα της εστίασης να γίνει πριν τις 20 Απριλίου, εξηγώντας πως μία επιχείρηση για να είναι έτοιμη στις 15 Μαϊου που ανοίγει ο τουρισμός, χρειάζεται τουλάχιστον 20 – 25 μέρες, άρα ακόμα κι αν δεν ανοίξουν πριν θα πρέπει να πάρουν το σήμα του ανοίγματος γιατί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Κατέληξε, λέγοντας πως είναι καλύτερη εικόνα να υπάρχουν άνθρωποι σε τραπεζάκια με τις αποστάσεις, παρά αυτό που συμβαίνει και παρατηρήθηκε το σαββατοκύριακο, κόσμος συνωστισμένος σε πλατείες και σε παραλίες, όπου η μετάδοση του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερη, άρα, το άνοιγμα της εστίασης θα βοηθούσε στη μη μετάδοση του ιού, εφόσον τα προστατευτικά μέτρα είναι καλύτερα, τονίζοντας πως εδώ κι έξι μήνες ζητείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, με προστατευτικά μέτρα, κάτι που δεν συνέβη όταν τα κρούσματα ήταν 1.000 και ανοίγει σήμερα που είναι 4.000, λέγοντας πως ο λόγος είναι εμφανής γιατί η κυβέρνηση δεν αντέχει να στηρίξει πλέον οικονομικά άλλο τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα οικονομικά του κράτους δεν το επιτρέπουν, πρακτικά δηλαδή, χρειάζεται να υπάρξει ένα μείγμα και μέτρων προστασίας από την πανδημία και άνοιγμα της οικονομίας, ώστε να μην φτάσουμε να έχουμε μετά το πέρας της πανδημίας εκατομμύρια ανέργους στη χώρα μας.

Πηγή: crashonline.gr