Η Fitch κλείνει "θετικά" τον κύκλο των αναβαθμίσεων, αλλά οι αγορές θα κρίνουν την επόμενη κίνηση
19/08/2017 18:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Fitch κλείνει "θετικά" τον κύκλο των αναβαθμίσεων, αλλά οι αγορές θα κρίνουν την επόμενη κίνηση

Αναμφίβολα η σχετική βεβαιότητα με την οποία συνοδεύει η Fitch τη χθεσινή αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημόσιου χρέους σε "Β-" με θετική προοπτική συνιστά για τους αναλυτές μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την εξέλιξη του προγράμματος και την έξοδο από αυτό το 2018.

Ο κύκλος των Εκθέσεων για το ελληνικό αξιόχρεο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης κλείνει θετικά μετά τη χθεσινή Έκθεση της Fitch και δείχνει να επαναφέρει τη σχετική σταθερότητα των θετικών προσδοκιών για το ελληνικό χρέος, που ήδη είχε αποτυπωθεί στην υποδοχή της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο.

Αξιοπρόσεκτη είναι η "αξιολόγηση" της προοπτικής του χρέους, για το οποίο ο οίκος Fitch υπογραμμίζει με έμφαση τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ειδικά το ότι "τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (σ.σ.: αυτά που θα εξειδικευθούν στο πακέτο μεσοπρόθεσμης παρέμβασης) περιλαμβάνουν την επανεκκίνηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, τη μερική αναχρηματοδότηση από τον ESM των σχετικά δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ και την περαιτέρω ανακούφιση από τον EFSF (ανώτατα όρια επιτοκίων, αναβολές τοκομεριδίων και επεκτάσεις ωρίμανσης)…". Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει ότι η εφαρμογή τους θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ επιπλέον του 20% που θα είναι η ελάφρυνση από τα βραχυπρόθεσμα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2017.

Επιπλέον, για τη Fitch ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Eurogroup έχει περιγράψει ένα σχέδιο για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την πραγματική ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το περιβόητο σχέδιο της "γαλλικής πρότασης", για το οποίο δεν έχει αρνητική άποψη το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη Fitch, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των αγορών ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμο επίπεδο αφού η εξυπηρέτησή του θα συνδέεται με τις πραγματικές τρέχουσες δυνατότητες της οικονομίας να το εξυπηρετεί. Ταυτόχρονα, αυτή η εκτίμηση δείχνει να αξιολογεί ως σημαντική τη σταδιακή μετάβαση από μία λογική αυστηρά δημοσιονομική σε μία διαδικασία που ρίχνει το βάρος στην πολιτική ενίσχυσης του ΑΕΠ.

Αυτή άλλωστε είναι η βασική "διαφορά" σε σχέση με την περίοδο πριν το 2015, όταν και πάλι το επίπεδο αξιολόγησης του χρέους από τους τρεις οίκους ήταν περίπου στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συζήτηση για τη μετάβαση στη λογική αυτή είχε αρχίσει από τότε, δηλαδή το 2014, με πρωτοβουλία του ΟΔΔΗΧ, αλλά ακόμα οι συνθήκες στο εσωτερικό της τρόικας, αλλά κυρίως στον EFSF/ESM, δεν ήταν επαρκώς ώριμες για μια τέτοια μεταβολή.

Παρ’ όλα αυτά, τραπεζικοί αναλυτές με εμπλοκή στην αγορά ομολόγων επιμένουν ότι η πραγματική "αξιολόγηση" θα φανεί όταν το ελληνικό δημόσιο επιχειρήσει τη δεύτερη έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017.

Εκεί θα επιβεβαιωθεί το αν το θετικό "outlook” των οίκων αξιολόγησης, όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, το… αγοράζουν οι θεσμικοί επενδυτές ή αποτελεί μια συγκυριακή κατάσταση που αποτυπώθηκε εν μέρει στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα – ίσως και στις αρχές του Οκτωβρίου –, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το momentum που υπάρχει στις αγορές λόγω της αμφιθυμίας της ΕΚΤ όσον αφορά το αν θα στραφεί στην πολιτική σταδιακής απόσυρσης από την ποσοτική χαλάρωση στον ορατό χρονικό ορίζοντα ή όχι.

Το υπάρχον κλίμα θα ευνοούσε μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, όχι όμως και η αβεβαιότητα που εμφανίζουν οι αγορές τελευταία.

Τόσο οι γεωπολιτικές ανησυχίες όσο και οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, μπροστά στο ενδεχόμενο απόσυρσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης, λειτουργούν "ανάποδα", αυξάνοντας την αβεβαιότητα και κατά συνέπεια περιορίζουν τις ευκαιρίες-"παράθυρα" για μια επόμενη έξοδο στις αγορές από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι και το ΔΝΤ του οποίου η στάση αναμένεται να ξεκαθαριστεί το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία αυτά παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και τον ΟΔΔΗΧ προκειμένου να κριθεί το αν και πότε θα υπάρξει μια πραγματική δυνατότητα για μια δεύτερη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Και αυτή η κίνηση, όπως και η πρώτη, θα έχει σαν στόχο όχι τη συγκέντρωση ρευστότητας αλλά την εμπέδωση από τις αγορές της βεβαιότητας ότι από πλευράς ελληνικού δημοσίου στόχος είναι ο συντονισμός της σταδιακής εξόδου στις αγορές με την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Για τον λόγο αυτό, παρ’ ότι υπάρχει θετική έκπληξη για την κρίση των οίκων αξιολόγησης, εντούτοις οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις αν και επηρεάζονται θετικά δεν φαίνεται να εξαρτώνται από αυτές.

capital.gr