Η εισφορά 6% «ροκανίζει» πάνω από 261.000 συντάξεις
11/08/2016 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εισφορά 6% «ροκανίζει» πάνω από 261.000 συντάξεις

Τις συντάξεις άνω των 261.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις θα «ροκανίσει» η επιβολή της εισφοράς ασθενείας 6% σε κάθε μια σύνταξη, ενώ μικρό «κέρδος» θα έχουν όσοι λαμβάνουν μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη, αφού η συγκεκριμένη εισφορά θα υπολογίζεται αν αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και η εισφορά Αλληλεγγύης, που διατηρούνται και με το νέο Ασφαλιστικό.

«Το 10% των συνταξιούχων θα επιβαρυνθεί, ενώ αρκετοί θα δουν και αυξήσεις», δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία του συστήματος πληρωμών των συντάξεων «Ηλιος» που θα αρχίσει να δημοσιοποιεί και πάλι το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

«Το 10% των συνταξιούχων θα επιβαρυνθεί, ενώ αρκετοί θα δουν και αυξήσεις», δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

• 251.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν δύο συντάξεις. Για τους περισσότερους η μία είναι εξ ιδίου δικαιώματος και η δεύτερη λόγω χηρείας που πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού είχαν τη δυνατότητα να ζητούν εξαίρεση (παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας μόνο από τη μία σύνταξη).

• 10.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν περισσότερες από δύο κύριες συντάξεις.

• Οσοι συνταξιούχοι εργάζονται ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα καταβάλουν εισφορές ασθενείας και ως εργαζόμενοι και ως συνταξιούχοι.

Στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές, καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς επί των συντάξεων, καθώς και το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των αποδοχών των μισθωτών ή το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται έως 31/12/2016 ή επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους από 1/1/2017 και εφεξής.

Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουνΤο υπουργείο, με αφορμή την αναδρομική παρακράτηση στις διπλές συντάξεις της εισφοράς 6%, ανακοίνωσε ότι «η παρακράτηση αυτή θα γίνεται στο εξής επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές». Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, θα οδηγήσει στις περιπτώσεις όσων παίρνουν μία μόνο κύρια σύνταξη, τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε αύξηση όχι σε μείωση του ποσού το οποίο λαμβάνουν. Η ηγεσία του υπουργείου συμπληρώνει, τέλος, ότι «βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ισονομία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μόνο μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση και παίρνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις». «Γιατί οι πρώτοι θα πρέπει να υπόκεινται σε εισφορά στο σύνολο του εισοδήματάς τους και οι δεύτεροι όχι; Η αλήθεια θα φανεί στο ΑΤΜ», καταλήγει.

Η αύξηση της εισφοράς ασθενείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6% είχε επιβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι με πρόβλεψη για επιπλέον έσοδα υπέρ του ΕΟΠΥΥ ύψους 532,5 εκατ. ευρώ και 178 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

imerisia.gr