Η «Δρακουλέσκου» τινάζει στον αέρα το success story του Τσίπρα
24/09/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «Δρακουλέσκου» τινάζει στον αέρα το success story του Τσίπρα

Τη χαριστική βολή σε μια παραπαίουσα κυβέρνηση που... διαπραγματεύεται με τα μάτια αλλά και ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, δίνει η έκθεση συμπερασμάτων της Ντέλιας Βελκουλέσκου, εκπροσώπου του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Η «Δρακουλέσκου» τινάζει στον αέρα το success story του Τσίπρα καθώς θέτει μια σειρά από αιτήματα και προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το βασικότερο απ' όλα είναι ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα μείωσης και των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «αναπροσαρμογή του υπολογισμού των συντάξεων και για τους σημερινούς συνταξιούχους», μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για όσους θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη.

Το σενάριο περαιτέρω μείωσης συντάξεων, έπειτα από το «ψαλίδι» που έπεσε στο ΕΚΑΣ ή στα υψηλά ποσά, αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση η οποία έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Λέει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές. Πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικές περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες, είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες».

Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά εξειδίκευση κάποιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας.

Όπως αναφέρει «χρειάζεται αναπροσαρμογή του μείγματος προς περισσότερο αναπτυξιακές πολιτικές.

Κάνει λόγο για τα κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει να μειωθούν το γρηγορότερο για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις.

Το ΔΝΤ αποδομεί και την πρόβλεψη των άλλων μερών του κουαρτέτου οι οποίοι ζητούν πλεόνασμα 3,5% λέγοντας ότι ο στόχος αυτός είναι «μη ρεαλιστικός».

Ζητά επίσης το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού, και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και την συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Τέλος, τονίζει το Ταμείο πως η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα πρέπει να γίνει αλλά να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους.

Πλέον οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες ή να αποτελέσουν τη διέξοδο στην κυβέρνηση ώστε να οδηγηθεί σε εκλογές. Αν και το ΔΝΤ είναι πάντα σκληρό στις προτάσεις τους και δεν αποκλείεται να φύγει από το πρόγραμμα, εφόσον συμφωνήσει και η Γερμανία, οι απαιτήσεις του προκαλούν ταραχή.

Ποια κυβέρνηση αλλά και γενικότερα ποια χώρα μπορεί να αντέξει νέα μείωση στις συντάξεις όταν δεν μπορούμε να χωνέψουμε το τι έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με το ΕΚΑΣ;

Είναι επομένως πολύ πιθανό η Δρακουλέσκου να σημάνει την... έναρξη προεκλογικής περιόδου που θα δώσει και στον Τσίπρα το πάτημα να φτιάξει νέο «αφήγημα» και να πάει σε εκλογές για να μην καταρρεύσει.