Η Δ.Ε.Η. το μεγάλο αγκάθι της πολιτικής
28/07/2019 16:00
Του Σόλοικου
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Δ.Ε.Η. το μεγάλο αγκάθι της πολιτικής

Εωσότου ενωθούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για να αρχίσουν την μπαχαλοποίηση της κοινωνίας, καιρός είναι η κυβέρνηση, να δώσει άμεσες λύσεις, στα ακανθώδη προβλήματα που κληρονόμησε, με σπουδαιότερο αυτό της υπερχρεωμένης Δ.Ε.Η. και κατά δεύτερο λόγο το μεταναστευτικό, που μετέτρεψε την Ελλάδα, σε αποθήκη αθώων ψυχών, με τους μετανάστες, να αποτελούν μια διαρκή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας.

Όχι από ευθύνη τους, γιατί οι ζωές όλων των ανθρώπων είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, αλλά για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που μετέτρεψε σε σκοτεινή επιχειρηματική υπόθεση εκατομμυρίων, τον πόνο των ανθρώπων, για μια καλύτερη ζωή.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατάκτηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άλλαξε τη ζωή μας και η ζωή μας εξαρτάται απ’ αυτό. Δυο ημέρες να μείνει ο πλανήτης γη χωρίς ηλεκτρισμό και οι συνθήκες ζωής, άμεσα θα γίνουν πρωτόγονες και εφιαλτικές.

Είναι όμως και κοινωνικό αγαθό. Το οποίο θα έπρεπε να παρέχεται στους πολίτες, σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες τους και βάσει τιμοκαταλόγου, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τις δυνατότητες των νοικοκυριών.

Το αναγκαίο όμως αυτό δημόσιο αγαθό, έγινε αντικείμενο εκβιαστικής άσκησης πολιτικής των κυβερνήσεων και των Δήμων, με την υπερφορολόγηση όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. , με την επίρριψη χρεών, φόρων και δημοτικών τελών σε διπλάσιο ποσό από την πραγματική δαπάνη κατανάλωσης του ρεύματος, που αντιστοιχούσε σε κάθε λογαριασμό.

Αλλά και με αλχημείες της ίδιας της Δ.Ε.Η., που μετά από μια πενταετία, έβγαζε λογαριασμούς εκκαθάρισης, που κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει και καταμάτωνε πάλι τους καταναλωτές με υπέρογκα χρέη.

Έτσι ο λαός, έχοντας πρόβλημα επιβίωσης, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη Δ.Ε.Η. Ο φαύλος κύκλος καθημερινά διευρυνόταν και οι λογαριασμοί έμεναν τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα απλήρωτοι. Κι’ επειδή η πενία «τέχνας κατεργάζεται», ήλθαν και τα φαινόμενα αθρόων ρευματοκλοπών, που κατέκλυσαν όλη τη χώρα.

Το χρέος προς τη Δ.Ε.Η. διογκώθηκε υπέρμετρα σαν αποτέλεσμα μιας σκληρής πολιτικής σε βάρος των καταναλωτών, που δεν άντεχαν το δυσβάσταχτο ποσό, που υποχρεώνονταν να δώσουν, με βάση την κατανάλωση του ρεύματος, που τους αφορούσε και το ποσό που χρεώνονταν στους λογαριασμούς και που ήταν αντίθετο στις αρχές της ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας, της Εύρυθμης λειτουργίας της Διοίκησης και του Κράτους δικαίου.

Η μόνη λύση για την εξυγίανση της Δ.Ε.Η. είναι η πλήρης αποδέσμευση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των καταναλωτών από τους φόρους που τους συνοδεύουν και που φουσκώνουν τους λογαριασμούς και τους κάνουν ασήκωτο βάρος για όλα τα νοικοκυριά. Έτσι και οι λογαριασμοί θα πληρώνονται και το κοινωνικό αγαθό, που μας είναι αναγκαίο για την επιβίωσή μας θα μας χορηγείται απρόσκοπτα όπως συνάδει σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Οι Δήμοι και το Κράτος ας βρουν άλλους προσφορότερους τρόπους είσπραξης των φόρων και τελών, που επιρρίπτονται στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., που αφορά την δική τους λειτουργία και ανάπτυξη και δεν μπορούν να αποτελούν εκβιαστικά μέρος του λογαριασμού της Δ.Ε.Η., χρέη προς τους Δήμους και το Κράτος, επιρριπτόμενα στους καταναλωτές, με την απειλή διακοπής του ρεύματος, που είναι αναγκαίο και αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό.

Διαφορετικά ο κυκεώνας θα συνεχίζεται. Η Δ.Ε.Η. θα αποτελεί τον μεγαλύτερο μπαμπούλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων. Κι’ όσο η παθογένεια θα συνεχίζεται η καταστροφή θα γίνει μονόδρομος.