Γράφουν τις νέες δεσμεύσεις - Πλειοδοτούν σε παροχές
20/04/2019 12:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γράφουν τις νέες δεσμεύσεις - Πλειοδοτούν σε παροχές

Το οικονομικό επιτελείο συνέχιζε -μέχρι την τελευταία ημέρα κατά την οποία λόγω του καθολικού Πάσχα τα στελέχη των θεσμών βρίσκονταν στα γραφεία τους- τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τρία νέα κείμενα δεσμεύσεων προς τους θεσμούς τα οποία θα τεθούν επί τάπητος (μαζί με το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ) στα επόμενα μεγάλα ραντεβού της διαπραγμάτευσης: στο EWG της 2ας Μαΐουκαι ακολούθως κατά την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα με αντικείμενο την 3η αξιολόγηση και τη νέα γενιά προαπαιτουμένων (στις 6 με 8 Μαΐου).

Την ίδια στιγμή, όμως, εξελίσσεται μια πλειοδοσία παροχών από κυβερνητικά στελέχη. Μετά τη διαβεβαίωση και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, άνοιξε (ξανά) το θέμα της δέκατης τρίτης σύνταξης δηλώνοντας ότιεξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί από το 2020. Πρόκειται για ένα δεύτερο "χτύπημα" του κ. Πετρόπουλου, αφού ανάλογη εξαγγελία (περί πιθανού δώρου Πάσχα) είχε προκαλέσει προ μηνός την έντονη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το υπερπλεόνασμα, μήλον της έριδος

Η κυβέρνηση περιμένει, τη Μεγάλη Τρίτη, τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για το τελικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2018. Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως περιλαμβανόταν στο τελευταίο δελτίο του ΣΟΕ, είναι πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,9% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ).

Η εν λόγω υπέρβαση έχει "ανοίξει", σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τις ορέξεις κυβερνητικών παραγόντων. Ωστόσο,αφορά το προηγούμενο έτος. Δηλαδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαφρύνσεις του 2019, όπως φάνηκε και με τα 650 εκατ. ευρώ που "περίσσεψαν" από τα αναδρομικά.

Απλά, το πιθανό υπερπλεόνασμα είναι ένα εγχείρημα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα) για τις ρυθμίσεις οφειλών και για άλλες παραμέτρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Οι τρεις εκθέσεις

Όσον αφορά το θέμα των νέων κυβερνητικών δεσμεύσεων, ετοιμάζονται τρεις εκθέσεις προς τους θεσμούς, οι δύο εκ των οποίων θα πρέπει να αποκαλυφθούν άμεσα. Αφορούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας που οφείλει να στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η τρίτη έκθεση, που αναμένεται μέσα στον Μάιο, αφορά τον νέο Προϋπολογισμό. Δηλαδή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023, στο οποίο θα πρέπει να εξειδικευτούν οι στόχοι της κυβέρνησης έως και το 2023. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπάρχει "χώρος" για μόνιμες ελαφρύνσεις.

Μόνο που πλέον, με την πλειοδοσία των παροχών, μένει να φανεί τι θα… πρωτοχωρέσει στο εν λόγω Μεσοπρόθεσμο. Σημειώνεται, πάντως, ότι αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚέχουν αφήσει να εννοηθεί ότι, όπως και στην περίπτωση των συντάξεων το 2018 έτσι και στην περίπτωση του αφορολογήτου, στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα καταγραφούν οι συμφωνημένες παρεμβάσεις, και η όποια αλλαγή θα γίνει αφού υπάρξει συμφωνία…

Πηγή:capital.gr