Γιώργος Βάμβουκας: Άγνωσται αι Βουλαί των Παραχαρακτών
20/04/2021 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιώργος Βάμβουκας: Άγνωσται αι Βουλαί των Παραχαρακτών

Γιώργος Βάμβουκας,

Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αρμονική συνεργασία με τα μιντιακά κέντρα πλύσης εγκεφάλου των πολιτών υιοθετούν αήθεις επικοινωνιακές πολιτικές αναφορικά με την πορεία της εθνικής μας οικονομίας. Η παραποίηση της αλήθειας συνιστά βασική κυβερνητική πρακτική της καθημερινής προπαγάνδας. Ενώ η εξέλιξη καίριων οικονομικών δεικτών καταμαρτυρεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενδέχεται να προσεγγίσει το -10%, εντούτοις το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, με τα δάνεια (δημόσιο χρέος) του Ταμείου Ανάκαμψης, τάζουν στους πολίτες “λαγούς με πετραχήλια”.

Η παράσταση είναι γνωστή στους παροικούντες εντός των τειχών. Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και αετονύχηδες θεσιθήρες της κρατικής-τραπεζικής εξουσίας, θα διαχειριστούν χορηγήσεις ξένων δανείων δεκάδων δις ευρώ και στη συνέχεια ο ελληνικός λαός θα κληθεί να εξοφλήσει τα δάνεια στους αλλότριους πιστωτές. Δάνεια όμως που η ντόπια νομενκλατούρα ήδη θα έχει ιδιοποιηθεί. Το νέο πρόγραμμα-φαγοπότι αφορά την περίοδο 2021-2027 και οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι το βάπτισαν “Ελλάδα 2.0- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα των αριθμών είναι σκληρή και αδιάσειστη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έχουμε τις ακόλουθες αξιοσημείωτες οικονομικές εξελίξεις: 1) Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020/2021 ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία συρρικνώθηκε -7,4%. 2) Την περίοδο Ιανουαρίου 2020-2021 ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε -5%. 3) Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020/2021, ο κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ποσοστό μείωσης -12,9%.

Τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συγκλίνουν στο ουσιώδες συμπέρασμα, ότι, το α’ τρίμηνο του 2021 το ποσοστό μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί γύρω στο -10%. Η πρόβλεψη αυτή είναι βάσιμη, καθότι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) καταγράφουν την εμφανή άνοδο της ανεργίας εντός του 2021. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ο απόλυτος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από 1.134.600 αυξήθηκε σε 1.159.700 άτομα. Άρα, με κριτήριο τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, την περίοδο αυτή το ποσοστό ανεργίας από 24,6% ανέβηκε στο 25,5%.

Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πλαστογραφηθούν, οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι δεν αποκλείεται να μας πουν ότι η ύφεση της οικονομίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 κυμάνθηκε πέριξ του -5%. Εντούτοις, είτε με κυβερνητική παραχάραξη είτε άνευ παραχάραξης, το ποσοστό συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται το α’ τρίμηνο του 2021 να κυμανθεί μεταξύ -4% έως -10%. Όντως, άγνωσται αι βουλαί των παραχαρακτών.

Πηγή: crashonline.gr