Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναμφίβολα η Ελλάδα έχασε χρόνο
09/09/2016 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναμφίβολα η Ελλάδα έχασε χρόνο

Να επιταχύνει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


"Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση", δήλωσε ο Dijsselbloem και πρόσθεσε: "Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση".

"Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες γιατί χάθηκε χρόνος, η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι το καλοκαίρι τέλειωσε και πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Υπάρχει κοινό συμφέρον να κρατηθούμε στο χρονοδιάγραμμα και να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη".

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για "τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες".

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης. Πρόσθεσε όμως ότι "χρειάζεται εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το πρόγραμμα".

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν έγινε στο Eurogroup καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ δεν υπάρχει επίσης κανένα θέμα αναθεώρησης του στόχου του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Σχολιάζοντας την υπόθεση Γεωργίου επισήμανε ότι "είναι ατυχές" και "θα πρέπει να περιμένουμε η δικαστική έρευνα να συνεχιστεί", ενώ σημείωσε τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή "ο οποίος εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ".

Moscovici: Την επόμενη εβδομάδα οι δανειστές στην Αθήνα
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

"Επιμένουμε ότι η δουλειά πρέπει να γίνει, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραδώσουν, είναι γεγονός ότι χάθηκε χρόνος. Μπορούμε όμως να δούμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση [της δουλειάς] τις τελευταίες ημέρες. Είναι κρίσιμο να φτάσουμε εγκαίρως στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων". Εμφανίστηκε δε πιο διαλλακτικός λέγοντας πως "έχει μεν χαθεί κάποιος χρόνος", και πως πρέπει "να είμαστε απαιτητικοί", αλλά πως "δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα". "Το ότι έχουν ολοκληρωθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δρομολογηθεί τα υπόλοιπα 13", δήλωσε ο επίτροπος. Έκλεισε λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα καταφτάνουν στην Αθήνα οι αποστολές των θεσμών.

Cœuré: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών αναφέρθηκε και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoît Cœuré, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.

Έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. "Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά, σημάδι καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης για το ελληνικό σύστημα. Μόνο όμως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπιστοσύνη".

Όσον αφορά τις εργασίες της ΕΚΤ στην Αθήνα, ο τραπεζίτης σημείωσε ότι "θα εστιάσουμε στο βαθμό που οι τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν τα πορίσματα της πρόσφατης ολοκληρωμένης αξιολόγησης των Δ.Σ. Η εκτίμηση ήταν για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στα τέλη Ιουλίου, άρα η ταχεία ολοκλήρωση θα είναι αποφασιστική για την εμπιστοσύνη".

"Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα κοιτάξουμε τις νομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίλυσης των κόκκινων δανείων", πρόσθεσε.

"Αναμένουμε επίσης την περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τοχρέος. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιστρέψει στο πρόγραμμα".

Regling: Τέλος Οκτωβρίου τα λεφτά της υποδόσης χάνονται
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) KlausRegling εξάλλου δήλωσε ουσιαστικά πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, θυμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, και να τεθεί υπό την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου, "πριν η διαθεσιμότητα των χρημάτων λήξει".

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Regling αρκέστηκε να πει αορίστως πως "συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους δανειστές".

Τσακαλώτος: Προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα τα προαπαιτούμενα

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του σημερινούEurogroup, επανέλαβαν τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατό αλλά και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης "ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο".


Αναλυτικά οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν:

1. Στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι "εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

2. Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, "είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα".

3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

4. Όσον αφορά στο χρέος η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Πηγή:capital.gr