Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε νέο δάνειο
02/06/2017 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε νέο δάνειο

Ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Το Reuters μεταδίδει ότι, το υπουργείο στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε μία επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, εξέτασε διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης που παρέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

"Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το έγγραφο. "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ".

Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM

Ο ESM εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Σύμφωνα με έγγραφο του Bloomberg, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέτρα του ESM περιλαμβάνουν:

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.

- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).

- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια.

* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του EFSF έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Ο ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF "θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο", το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕΜΣ. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

capital.gr