Γ. Στουρνάρας: Χωρίς νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση "καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια"
17/03/2018 11:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Στουρνάρας: Χωρίς νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση "καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια"

Για την ουτοπία της "καθαρής εξόδου" της Ελλάδας από τα Μνημόνια μιλάει στα "Νέα" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως η φράση "καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια" δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, "αφού γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση".

Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και, εάν τις αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών, κατ' αρχάς. "Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση", επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. "Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση".

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια "έσωσαν" την ελληνική οικονομία καθώς "από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών", ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών.

Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

capital.gr