Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις
02/03/2019 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις

Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στην οικονομία, εξαρτάται από εμάς να μη συναντήσουμε εμπόδια στον δρόμο μας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρέπει να συνεχίσουμε στο μονοπάτι των δομικών μεταρρυθμίσεων, και να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος.

Δεν είμαστε πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Μετά από πολλές προσπάθειες και πολιτικές αλλαγές, μεγάλο τμήμα του κοινοβουλίου, ένα 80%, είναι υπέρ του ευρώ και υποστηρίζουν πολιτικές για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίσαμε από τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Πλέον ο λαϊκισμός δεν μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν μικρές εστίες. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Χρειάζομαστε επενδύσεις

Για να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, χρειάζεσαι ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της εκπαίδευσης, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, να ανοίξουμε τις αγορές, να κάνουμε πιο αποδοτικό τον δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία συνέχισε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, πρέπει να επενδύσουμε το 20% του ΑΕΠ για να πετύχουμε υψηλότερους στόχους ανάπτυξης. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, τόνισε.

Το βουνό των "κόκκινων" δανείων

Όσον αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Καταφέραμε να κρατήσουμε ανέπαφες τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά υπάρχει ένα βουνό "κόκκινων" δανείων, το οποίο προκλήθηκε από την ανεργία. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό πολιτών που ενώ έχει τη δυνατότητα, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Οι τράπεζες δεν θα μειώσουν αυτό το βουνό χρεών αν δεν εφαρμοστούν μη συστημικές προτάσεις.

Για το τηλεφώνημα Πολάκη

Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία. Αυτό το τηλεφώνημα παραβίασε κάθε όρο της συμφωνίας της ΕΕ για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, τον ελληνικό ποινικό κώδικα και την κοινή λογική, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το τηλεφώνημα και την απειλή καταγραφής της μεταξύ τους συνομιλίας από τον αν. υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη.

Είναι καθήκον μου να υπηρετώ την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν διαφωνώ με την κυβέρνηση, διευκρίνισε στη συνέχεια ο διοικητής της ΤτΕ σε ερώτηση για τις σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό συμπεριφερόμαι με αυτόν τον τρόπο, βάσει λογικής και νόμου, καθώς και της εντολής που έχω. Δεν είναι μόνο δικές μου ιδέες όσες εκφράζω, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπλήρωσε.

Πηγή:capital.gr