FT: Εφοδος της εφορίας στο σπίτι Ελληνα τραπεζίτη
19/07/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Εφοδος της εφορίας στο σπίτι Ελληνα τραπεζίτη

Έφοδο στο σπίτι πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα έκαναν ελεγκτές της εφορίας, στο πλαίσιο διευρυνόμενης έρευνας για φοροδιαφυγή.

Η έφοδος που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στο σπίτι του Χρίστου Σκλαβούνη στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών προβληματικών ευρωπαϊκών χωρών να διαπεράσουν τη μυστικότητα που υπάρχει στις ελβετικές τράπεζες, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν τα άδεια κρατικά τους ταμεία. Οι ελεγκτές πήραν μαζί τους υπολογιστές, έγγραφα και σκληρούς δίσκους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση της εφόδου.

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS στην Ελλάδα μέχρι τον διορισμό του τον Μάιο το 2013 στη θέση του επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, στον οποίον δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η έρευνα στην Ελλάδα βασίζεται σε πληροφορίες από λογαριασμούς του καταστήματος της UBS στη Γενεύη, που περιλαμβάνονται σε CD που οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και έδωσαν στην Αθήνα. Από τη διασταύρωση στοιχείων του λογαριασμού και ημερομηνιών γέννησης στη λίστα αυτή, με τα εγχώρια αρχεία για τις μεταφορές στο εξωτερικό, οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν λίστα 1.000 υπόπτων για φοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την έρευνα.

Ορισμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε συμβιβασμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ελεγκτές εξετάζουν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της. Ελπίζουν πως θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκανο, αλλά και από τις δραστηριότητες της τράπεζας σε Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη.

Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού, δήλωσε πως «δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι Ελληνικές αρχές αναφορικά με την φερόμενη έρευνα στην UBS». Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Στις αρχές του μήνα, η UBS είχε δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα σημείωσε πως «αναμένει και άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των νέων κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ του χρόνου, όλες οι Ελβετικές τράπεζες θα είναιυποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.

Την τελευταία δεκαετία, η UBS έχει έρθει αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της συνέργιάς της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσιοποίησε έκθεση που αποκάλυπτε για πρώτη φορά τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Ελβετικές τράπεζες για να κρύψουν χρήμα. Μεγάλο μέρος των πληροφοριών προήλθε από τον πρώην τραπεζίτη της UBS, Bradley Birkenfeld.

Το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη για παροχή βοήθειας σε Αμερικάνους για να φοροδιαφύγουν.

Ο κ. Birkenfeld εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής. Όμως, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012 πήρε 104 εκατ. δολάρια, την μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Ο λαλίστατος πρώην τραπεζίτης έκανε γνωστό πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσειςπου υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον προσέγγισε και τον περασμένο μήνα ορκίστηκε πως αυτά που είπε ήταν μια «εκτεταμένη» ένορκη βεβαίωση στην Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Birkenfeld δήλωσε στους Financial Times πως περιέγραψε στην δήλωσή του το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

«Όλοι γνώριζαν πως αν παρέπεμπες πελάτες στην Ελβετία, δεν πήγαιναν για να αγοράσουν σοκολάτες», είπε ο κ. Birkenfeld. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό χάος. Γιατί; Διότι όλα τα χρήματά τους είναι στη Γενεύη και στη Ζυρίχη».

Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld χρονολογούνται από το 2005, όταν έφυγε από την τράπεζα. Όμως μετά από έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποπτεύονται πως η τράπεζα συνέχισε να προσεγγίζει Έλληνες μέχρις ότου επιβληθούν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω των φόβων πως η χώρα θα έφευγε από την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντείνει φέτος το κυνήγι των πλούσιων Ελλήνων φερόμενων φοροφυγάδων που κρατούν τα κεφάλαιά τους στην Ελβετία, εν μέρει για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά και για να ενισχύσουν τα «αριστερά» διαπιστευτήρια της κυβέρνησης σε μια περίοδο που οι Έλληνες έχουν πληγεί σοβαρά από τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νόμο για την εθελοντική αποκάλυψη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώσουν αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχείακαι να πληρώσουν πρόστιμο για να αποφύγουν την ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή τον επόμενο μήνα.

Επιβεβαιώνει η Ολγα Γεροβασίλη την έφοδο της εφορίας στο σπίτι Ελληνα τραπεζίτη

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με το δημοσίευμα των FT για τις πρακτικές της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Πηγή: Financial Times, imerisia.gr