«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Παραγγελίες… μηδέν με 1,3 ευρώ το λίτρο
15/10/2018 11:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Παραγγελίες… μηδέν με 1,3 ευρώ το λίτρο

Με μηδενικές παραγγελίες ξεκινάει σήμερα ο εφοδιασμός των πρατηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης και από αύριο θα μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να εξυπηρετούν τους πελάτες. Μόνο που θα αργήσουν πολύ να δεχθούν τις πρώτες παραγγελίες, αφού η τιμή θα φθάσει ακόμα και το 1,3 ευρώ το λίτρο.

Σε συνδυασμό και με τον καλό καιρό που ακόμα υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όλα δείχνουν πως η αγορά βρίσκεται… υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργο Ασμάτογλου, η τιμή θα ξεκινήσει από το 1,15 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, αυξημένη δηλαδή κατά 7%-8% από τον περασμένο Μάιο και το κλείσιμο της περσινής περιόδου. Στην ηπειρωτική Ελλάδα ίσως υπερβεί το 1,20 ευρώ και φτάσει το 1,22 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει στα νησιά και γι’ αυτό ίσως φτάσει και το 1,30 ευρώ το λίτρο. Η υψηλή τιμή σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αλλά και την άγνοια σχετικά με το τι θα ισχύσει φέτος για το επίδομα θέρμανσης, είναι οι λόγοι που κρατούν παγωμένη την αγορά.

«Δεν ξέρουν οι καταναλωτές αν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης. Ακούμε ότι φέτος θα μπει στο κοινωνικό μέρισμα και δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι δικαιούχοι», είπε ο κ. Ασμάτογλου μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 104,6 και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες μετά από 8 χρόνια Μνημονίων δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Γι’ αυτό και οι πωλήσεις στα πρατήρια μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί κατά 53%. Στη Βόρεια Ελλάδα η πτώση φτάνει έως και το 80% λόγω της δυνατότητας να πάνε οι καταναλωτές σε βαλκανικές χώρες. Παλιά τα πρατήρια ήταν 8.300 και τώρα είναι 6.000 σε όλη τη χώρα».

Τον περασμένο Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με μέση τιμή περί το 0,95 ευρώ το λίτρο.

Πηγή:eleftherostypos.gr