Φορολογικά βάρη άνω των 4,5 δισ. στις εταιρείες έως τα τέλη του 2016
05/09/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογικά βάρη άνω των 4,5 δισ. στις εταιρείες έως τα τέλη του 2016

Φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις. Ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων για τις τελευταίες φέτος είναι αυξημένος κατά 65 εκατ. Ευρώ, κάτι που συνιστά το έκτο κατά σειρά χτύπημα κατά του ελληνικού επιχειρείν.

Το συνολικό ύψος των φόρων που καλούνται να καταβάλλουν μέχρι τέλος του έτους ανέρχεται στα 4,5 δις ευρώ.

Αθροιστικά, μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί έξι χαράτσια στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα οποία είναι τα εξής:

Αυξήθηκε ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%. Τα συνολικά πρόσθετα βάρη ανέρχονται στα 4 δις. Ευρώ.

Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου. Ο συντελεστής 100% ίσχυε από πέρυσι, ωστόσο φέτος υπολογίστηκε επί υψηλότερου συντελεστή φόρου.

Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, ενώ και ο βασικός συντελεστής υπολογισμού για τα προς αξιοποίηση ακίνητα αυξήθηκε από το 0,5% στο 0,55%.

Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 24%. Λόγω της κρίσης, η πρόσθετη επιβάρυνση δεν μετακυλίσθηκε στον τελικό καταναλωτή αλλά απορροφήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από τις ίδιες τις εταιρείες.

Αυξήθηκαν ή αυξάνονται ειδικοί φόροι που πλήττουν συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: φόρος στα τσιγάρα, στον καφέ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη συνδρομητική τηλεόραση, στο internet, στα ξενοδοχεία, φόροι οι οποίοι είτε απορροφώνται, είτε επηρεάζουν τα έσοδα.

eleftherostypos.gr