Φόροι: Δείτε την καταιγίδα που έρχεται για μισθωτούς - συνταξιούχους
04/07/2016 12:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόροι: Δείτε την καταιγίδα που έρχεται για μισθωτούς - συνταξιούχους

Αν το καλοκαίρι του 2015 χαρακτηρίστηκε από την επιβολή των capital controls, το δημοψήφισμα, το συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους δανειστές και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, το φετινό θα είναι ακόμη δυσκολότερο για τους φορολογούμενους που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών στις αποδοχές τους.

Ήδη, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί ένιωσαν την πρώτη «ψυχρολουσία» βλέποντας τις «κουρεμένες» αποδοχές τους λόγω των περικοπών που ενεργοποιήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και της αυξημένης παρακράτησης φόρου με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Χιλιάδες συνταξιούχοι, έλαβαν μικρότερες μηνιαίες αποδοχές λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ αλλά και της μη καταβολής των επικουρικών συντάξεων που θα γίνει την Δευτέρα. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν χθες για περισσότερους από 259.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που εισέπραξαν μικρότερα από 10% έως 60% μερίσματα ενώ χωρίς μέρισμα έμειναν άλλοι 26.000 συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (όπως χήρες, άγαμες θυγατέρες).

Φόροι: Δείτε την καταιγίδα που έρχεται για μισθωτούς - συνταξιούχους

Την ίδια ώρα, μικρότερες και χωρίς επιδόματα κύριες συντάξεις (λόγω των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν για συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ ή με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και της κατάργησης των ειδικών, ανά ταμείο, επιδομάτων γάμου και τέκνων) θα λαμβάνουν όσοι υπέβαλαν μετά τις 12 Μαΐου αίτηση συνταξιοδότησης ή διέκοψαν το επάγγελμά τους ή δεν είχαν συμπληρώσει έως τότε την προβλεπόμενη ηλικία για την είσπραξη της σύνταξης.

Συγκεκριμένα θίγονται:

Φόροι: Δείτε την καταιγίδα που έρχεται για μισθωτούς - συνταξιούχους

  • Όσοι υπέβαλαν αίτηση από τις 13 Μαΐου του 2016.
  • Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί έως τις 12 Μαϊου, αλλά η σύνταξη είναι σε αναστολή επειδή δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια ηλικίας.
  • Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν είχαν διακόψει το επάγγελμα πριν από τις 13 Μαίου.
  • Ανάπηροι που υποβάλλουν αιτήσεις μετά τις 12 Μαΐου.
  • Χήροι και χήρες για θανάτους που δηλώνονται μετά την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού.

Μισθωτοί
Εκτός από τους συνταξιούχους, χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με χαμηλές μηνιαίες αποδοχές, βρήκαν ή θα βρουν μέχρι το τέλος του μήνα λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου. Κερδισμένοι είναι μόνο οι έχοντες μεσαία εισοδήματα από 27.000 έως 41.000 ευρώ το χρόνο ή 1.928 έως 2.928 ευρώ το μήνα που θα διαπιστώσουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω μικρότερης παρακράτησης φόρου. Πιο συγκεκριμένα:

Φόροι: Δείτε την καταιγίδα που έρχεται για μισθωτούς - συνταξιούχους

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900 - 2.000 ευρώ, «χάνουν» έως και 19,5 ευρώ το μήνα

Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ είναι οι κερδισμένοι καθώς οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μειώνονται και, αντιστοίχως, οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, αντιμετωπίζουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκαλούν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στο μισθό τους.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ είδαν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.

Ο Αύγουστος του ΕΝΦΙΑ

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο. Μόνο αν καταφέρει η κυβέρνηση να μεταπείσει τους δανειστές προκειμένου να υπάρχει το «ξεχείλωμα» της διαδικασίας πληρωμής μέχρι τον Φεβρουάριο, θα αυξηθούν οι δόσεις από τέσσερις σε έξι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για τα προηγούμενα έτη 2010 και μετά, έχουν προθεσμία να το πράξουν μέχρι τις 29 Ιουλίου με έκπτωση 50% στο αυτοτελές πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται στα 50 ευρώ από 100 ευρώ για κάθε έτος. Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το «λογαριασμό» του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φθάνουν έως και το 450%.

Ο Δεκέμβριος των τελών κυκλοφορίας

Ο «Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους κορυφώνεται το Δεκέμβριο με την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2017, μια υποχρέωση που θα φτάσει στα 1,1 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη σενάρια τα οποία προβλέπουν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα ΙΧ έχουν κυκλοφορήσει από το 2005 μέχρι το 2010. Γι’ αυτά τα οχήματα, τα τέλη υπολογίζονταν μέχρι τώρα βάσει του κυβισμού του κινητήρα.

Εσοδα 27 δισ. σε έξι μήνες!

Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους δεν σταματούν στις περικοπές των μηνιαίων αποδοχών τους αλλά συνεχίζονται με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται. Από αυτόν τον μήνα και μέχρι το τέλος του έτους κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει δυο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους φόρους ύψους 27 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» το Μάιο του 2017.

Με τη φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών να έχει εξαντληθεί, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου (αύξηση ΦΠΑ, διπλασιασμός φόρου στη μπύρα, επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, νέα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.) οι φορολογούμενοι καλούνται από το τέλος Ιουλίου να πληρώσουν μαζεμένους και αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, από αυτόν τον μήνα η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Ο Ιούλιος φέρνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου αφού η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου.

Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

«Φουσκωμένος» είναι φέτος ο φόρος του εκκαθαριστικού για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Οι φορολογαριασμοί που θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

Ιούλιος
1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

1η και 2η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύγουστος
3η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σεπτέμβριος
2η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

1η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

4η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οκτώβριος
2η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

5η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νοέμβριος
3η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

3η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

6η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δεκέμβριος
4η δόση ΕΝΦΙΑ 2016

Τέλη κυκλοφορίας 2017

7η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

imerisia.gr