Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εκταμίευση και τίποτα περισσότερο στο Eurogroup
13/06/2017 20:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εκταμίευση και τίποτα περισσότερο στο Eurogroup

Με θετικές εκτιμήσεις για συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων προς την Αθήνα, αλλά με χαμηλό τον πήχη για το χρέος προσέρχονται στο Eurogroup της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι Θεσμοί, όπως ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως κατέστησε σαφές, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" οριστικά η εκταμίευσης της δόσης που θα κυμανθεί στα 7-11 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη θετική έκθεση της Κομισιόν. Παράλληλα ο ίδιος αξιωματούχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα χρήματα θα καταβληθούν έγκαιρα, πριν τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου. Για το χρέος όμως ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να γίνει πιο συγκεκριμένη η συμφωνία του Μαΐου του 2016, ενώ τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τη δόση, λέγοντας ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευσή της, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα τόνισε ότι "αν μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους" .

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) την Πέμπτη 15/6 στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξει πιθανότατα "θετικό αποτέλεσμα" για την Ελλάδα. "Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα" υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση "τουλάχιστον επί της αρχής" από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το "πράσινο φως" για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας "εγκαίρως" για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν. Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να "συγκεκριμενοποιηθεί" περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup, θα είναι σε θέση να προτείνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, χωρίς όμως χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε, αλλά τις υποθέσεις για την ανάπτυξη και τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ποικίλες προτάσεις για το χρέος στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης.

capital.gr