Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/05/2020 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eurogroup: Συμφωνία για φθηνά δάνεια μέσω ESM χωρίς όρους στις χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να παρασχεθούν φθηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

"Το πρόγραμμα θα έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2022, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων αυτό θα μπορούσε να αλλάξει", τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Τα δάνεια θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα φθάνουν σε ύψος έως και 2% του ετήσιου ΑΕΠ του κάθε δοσμένου κράτους - μέλους και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης. Τα δάνεια μπορούν να φθάσουν έτσι δυνητικά έως και τα 240 δισ. ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, αναφέρεται ότι όσον αφορά τα τρία επάλληλα δίκτυα ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη, συνολικού ύψους 540 δισ. δολ., στη βάση και της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, οι "19" αναμένουν την εκτίμηση της Κομισιόν για τις ακριβείς ανάγκες και την τελική πρόταση, ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος και να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουνίου.

Με έναν και μόνο όρο

Όσον αφορά το Πακέτο Στήριξης για την Πανδημική Κρίση μέσω του ESM, τόσο στην ανακοίνωση, όσο και στις δηλώσεις του κ. Σεντένο, του Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι και του γενικού διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τονίστηκε ότι μόνος όρος που τίθεται για τη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή είναι ο έλεγχος ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση δαπανών που σχετίζονται με την υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως τονίστηκε, όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης είναι επιλέξιμες για τη λήψη στήριξης μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν ότι το χρέος όλων ανεξαιρέτως των χωρών είναι βιώσιμο.

Το Eurogroup δηλώνει ότι αναμένει το δ.σ. του ESM να έχει εγκρίνει τους τελικούς όρους του μηχανισμού βοήθειας αρκετά πριν την 1η Ιουνίου, πάντα στη βάση της ιδρυτικής του συνθήκης.

Η κάθε χώρα η οποία θα επιλέξει να αιτηθεί βοήθεια θα πρέπει να παρουσιάσει ένα "Σχέδιο Αντιμετώπισης της Πανδημίας", στο οποίο θα εκτίθεται η ακριβής χρήση των πόρων που θα λάβει από τον ESM.

Σε σχέση με τον χρόνο της διαθεσιμότητας του μηχανισμού υποστήριξης του ESM, η διάρκειά του θα είναι 12 μήνες, με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

"Κίνδυνος αποκλίσεων"

Ο Π. Τζεντιλόνι, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για "κίνδυνο αποκλίσεων μεταξύ των χωρών λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τόσο την Ευρωζώνη, όσο και την ενιαία αγορά της ΕΕ", καθώς παρουσίασε στο συμβούλιο των 19 ΥΠΟΙΚ τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που προβλέπουν πρωτοφανή ύφεση για το 2020 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η Κομισιόν θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το κατά πόσον τα χρήματατης πιστωτικής διευκόλυνσης μέσω του ESM χρησιμοποιούνται για τον σκοπό για τον οποίο παρέχονται, χωρίς να τίθεται κανένας άλλος όρος", υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των χωρών - μελών το εάν θα αιτηθούν τη σχετική βοήθεια.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε "πολύ ισορροπημένες" τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση, ενώ τόνισε ότι "χωρίς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη - μέλη και την Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη".

"Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα στη βάση της λογικής ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο είναι αναπόφευκτα ανισόμετρα", είπε ο γεν. διευθυντής του ESM.

Λαγκάρντ: "Μεγάλη πρόοδος" το εργαλείο του ESM για την κρίση

Για "μεγάλη πρόοδο" στο σημερινό Eurogroup έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός Στήριξης για την Κρίση της Πανδημίας μέσω του ESM μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης χρησιμότητας για όσα κράτη της Ευρωζώνης έχουν ανάγκη τους πόρους του.

Σταϊκούρας: Πολύ καλή η συμφωνία για τον ESM - Εκκρεμούν οι υπόλοιπες αποφάσεις

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις φθηνές πιστοληπτικές γραμμές μέσω του ESM για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι εκκρεμούν τόσο η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα, όσο και η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, ο υπ. Οικονομικών σημειώνει:

"Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος – με τους ίδιους όρους – σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εφικτός στόχος είναι αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" για όποια κράτη-μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, εκκρεμεί, και αυτό είναι κυβερνητική προτεραιότητα, η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω – αντίστοιχα – του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου.

Και φυσικά εκκρεμεί η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες".

Πηγή: capital.gr