Eurogroup:
03/06/2017 13:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eurogroup: 'Oλοι θέλουν να "τελειώνουν" με τη δόση - xάσμα για το χρέος

Τα σενάρια για παρεμβάσεις στο χρέος πάνε και έρχονται, όπως και οι δηλώσεις/διαρροές Eλλήνων αξιωματούχων και θεσμών, αλλά οι πιθανότητες που δίδονται – προς το παρόν – για μία συνολική λύση παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.

Το μόνο "ξεκάθαρο" είναι ότι οι δανειστές επικεντρώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της 2ηςαξιολόγησης και για την εύρεση ενός "οχήματος" που θα ξεκλειδώνει το πακέτο δόσεων έως την σύνοδο της 15ηςΙουνίου. Και τούτο δεν είναι ακόμη δεδομένο, όχι μόνο λόγω των θεμάτων που συνεχίζει να εγείρει ο Γερμανικός άξονας για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και διότι από ελληνικές πλευράς παραμένουν "αγκάθια" στα προαπαιτούμενα.

Το πρώτο μεγάλο "κρας τεστ" έρχεται σύντομα, στο EWG της Πέμπτης. Και εκεί πέρα από την 2ηαξιολόγηση και τη δόση, θα πρέπει να ξεδιπλωθεί το θέμα του χρέους.

Όπως έγινε χθες σαφές από μία νέα βροχή "διαρροών", ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αυξάνει την πίεση για απομάκρυνση της συζήτησης από το χρέος, συνδέοντας την περαιτέρω ελάφρυνσή του με "νέα μνημόνια". Και τούτο με γνώμονα τη θέση της Αθήνας για μετάθεση του ζητήματος "χρέος" για την σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου αν το Eurogroup της 15ηςΙουνίου αποβεί άκαρπο.

Ένα ακόμη σενάριο που έχει εισαχθεί στο τραπέζι των θεσμών της ΕΕ είναι να βρεθεί η "φόρμουλα" ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης και δρομολόγησης μίας λύσης για το χρέος που θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο ξεκινά θεωρητικά η 3η αξιολόγηση) και δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Σε αυτό το σενάριο "Β" προβλέπεται το ενδεχόμενο προώθησης "κουρεμένων" παρεμβάσεων στο χρέος αλλά με αντίστοιχα "ελαφρύτερο" πακέτο μέτρων για το 2019-2020…

Η 2ηαξιολόγηση

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν, πέρα από τον "πόλεμο" για το χρέος, επιχειρείται – κυρίως από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών – να διασφαλιστεί το… πρώτο βήμα: η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και της καταβολής του επόμενου πακέτου δόσεων που προσδιορίζεται προς το παρόν στα 7,4 δισ. ευρώ όπως έγραφε προ δύο εβδομάδων η εφημερίδα "Κεφάλαιο".

Αλλά και εδώ υπάρχει "απόσταση". Από την μία πλευρά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναλαμβάνει ότι η ελληνική πλευρά έχει πράξει τα συμφωνηθέντα και επικαλείται έτσι την ηθική υποχρέωση που έχει η Ευρώπη να κάνει πράξη την συμφωνία για το χρέος, και από την άλλη πλευρά οι θεσμοί της ΕΕ επιμένουν ότι παραμένουν "αγκάθια" στα προαπαιτούμενα, περί τα 20 τον αριθμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο" του προηγούμενου Σαββάτου, στα εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και "αστερίσκοι" στην επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018 αλλά και ανοικτά πεδία στην υγεία, στην συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας (που επικαλέσθηκε και ο κ. Σόιμπλε), στις αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και όχι μόνο. Βεβαίως, προαπαιτούμενο ήταν και η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (η οποία ελήφθη), διατάξεις που ήδη κατατίθενται ως τροπολογίες στο φορο - νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη με διαδικασία επείγοντος και άλλες παρεμβάσεις που είναι στο δρόμο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη έγινε σαφές από τους θεσμούς και κυρίως από τον ESM ότι η Ελλάδα αν θέλει να έχει τα λεφτά στον ειδικό λογαριασμό μέσα στον Ιούνιο και να μην προκληθεί νέο θρίλερ αγωνίας για δόση στο και... πέντε θα πρέπει να διπλασιάσει ρυθμούς.

Αν δεν γίνουν εγκαίρως τα συμφωνηθέντα, οι εκπρόσωποι του ESM ήταν ξεκάθαροι μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη στα συνέδρια του ΣΕΒ και του Economist: αν δεν υπάρχει ταχύτατη ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά, τότε η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να μεταφερθεί χρονικά για τον Ιούλιο. Αλλά και ο Ντέκλαν Κοστέλο έδωσε από τον Economist "προθεσμία" να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση εγκαίρως.

Τα πολλά βήματα που… έπονται για τη δόση

Προκειμένου να έρθει η δόση στον ειδικό λογαριασμό πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για την 2η αξιολόγηση. Για να γίνει αυτό, όπως έγινε σαφές από την έκθεση προς την Ολλανδική Βουλή του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την οποία παρουσίασε το Capital.gr η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει νέα έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) η οποία αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να έχει "αστερίσκους". Παράλληλα θα πρέπει τα "σχέδια" κειμένων των επικαιροποιημένων μνημονίων (SMoU και TMU) να οριστικοποιηθούν και να υπογραφούν από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και των συνοδευτικών κειμένων θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκριση της δόσης από κοινοβούλια κρατών μελών (η Γερμανία έχει ήδη δώσει αριθμό πρωτοκόλλου από τις αρχές Μαΐου) και να ληφθεί μετά η οριστική έγκριση από τον ESM της εκταμίευσης της δόσης. Και βέβαια έως τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί η "φόρμουλα" η "μέθοδος" παράκαμψης των ενστάσεων της Γερμανίας.

capital.gr