Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν θα αργήσει η ρύθμιση οφειλών - Θα αποκλείει όσους έχουν να πληρώσουν
09/04/2019 13:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν θα αργήσει η ρύθμιση οφειλών - Θα αποκλείει όσους έχουν να πληρώσουν

"Δεν θα αργήσουν οι 120 δόσεις" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Διευκρίνισε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις "δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα".


Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών". Παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα όντως υπήρχε μία χαλαρότητα τα τελευταία 30 – 40 χρόνια σε αυτό το πεδίο αλλά "αυτό είναι και δική μας έγνοια".

Ουσιαστικά προανήγγειλε μία ρύθμιση η οποία δεν θα είναι οριζόντια όπως στο παρελθόν. Σε ερώτημα για τα κριτήρια, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "βάζουμε τον πήχη ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας".

Αναφέρθηκε σε "ένα έξυπνο σύστημα που θα εντάσσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη και που θα αποκλείει τους κακοπληρωτές. Δεν είναι σωστό να μπαίνουν στη ρύθμιση και αυτοί που έχουν χρήματα, όπως έγινε στο παρελθόν".

Επίσης επισήμανε ότι "πρέπει να επιβραβεύσουμε και τους καλοπληρωτές, όσους με πολύ δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να πληρώνουν". Είπε ότι "πρέπει να γίνει ένα σύστημα που να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σωρεύθηκαν την περίοδο της κρίσης".

Πάντως ερωτηθείς για τη θέση των θεσμών επισήμανε ότι "έχουμε βγει από το μνημόνιο", υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν μειωθήκαν οι συντάξεις, άρα χτίσαμε μία αξιοπιστία και "μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα".

Αφορολόγητο και νόμος Κατσέλη

Για τον νέο ν. Κατσέλη εκτίμησε ότι "θα δουλέψει πολύ σύντομα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα". Παραδέχθηκε ότι η διά ζώσης ρύθμιση αργούσε, και η μη μείωση των κόκκινων δανείων είναι κακή για την ροή νέων δανείων προς την οικονομία.

Για το αφορολόγητο και για το αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να μην ισχύσει η μείωσή του απάντησε ότι "η θέση μου είναι με αυτή που είχα πέρυσι για τις συντάξεις. Θα θυμάστε ότι πέρυσι όταν με ρώταγαν έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του. Και τελικά δεν μειώθηκαν. Δεν είναι της ώρας αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται με καλό timing. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Κάθε πράγμα στο καιρό του".

Για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών το επόμενο διάστημα και για τις κατηγορίες ότι δεν βοηθά τη μεσαία τάξη, απάντησε ότι "εν μέρει δίνω δίκαιο σε αυτή τη κριτική". Εξήγησε ότι όταν ήταν στο 27% η ανεργία "έπρεπε να βάλεις προτεραιότητες και αυτή για εμάς αυτές ήταν η ανθρωπιστική κρίση". Τώρα όμως στρεφόμαστε και στα μεσαία στρώματα, είπε αναφερόμενος στον παλαιό νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που εισήλθε στα μεσαία εισοδήματα. Το 2019 ήταν για πρώτη φορά επεκτατικός ο προϋπολογισμός, ανέφερε. "Θα συνεχίσουμε σε μία ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και στην αγορά" επισήμανε.

"Σκοπεύουμε να αιτηθούμε την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ" ανέφερε σε σχετικό ερώτημα. Μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων.

Για τη σύγκριση της αγοράς ομολόγων της Πορτογαλίας με την Ελλάδα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μίας χώρας που βγήκε πριν από τρία χρόνια από το μνημόνιο και της Ελλάδας που τώρα βγήκε. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο του ΑΕΠ, του χρέους και άλλων οικονομικών δεικτών, αλλά και σε 35 δισ. ευρώ διαθεσίμων.

Για τον χρόνο των εκλογών ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός θα κρίνει. Είπε όμως ότι παγίως συμβουλεύω ότι "όσο πιο αργά τόσο πιο καλά". Γιατί "κάθε μήνα που περνά θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τον κόσμο", ανέφερε.

Σε ερώτημα περί "πασοκοποίησης" του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ μίας συμμαχίας της σοσιολδημοκρατίας ανά την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να χάσουν την ταυτότητά τους, είπε. Τάχθηκε κατά της προοπτικής ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα "σούπα", αλλά υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, ειδικά όταν τα πράγματα είναι σοβαρά όπως τώρα ανά την ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη βραδινή εκδήλωση με τον Στέλιο Κούλογλου, Ευρωβουλευτή του Σύριζα, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς ανά την Ε.Ε.

Πηγή:capital.gr