Επώδυνος συμβιβασμός για πώληση του ΑΔΜΗΕ - Υπό τραπεζική κηδεμονία τίθεται η ΔΕΗ
18/01/2017 16:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επώδυνος συμβιβασμός για πώληση του ΑΔΜΗΕ - Υπό τραπεζική κηδεμονία τίθεται η ΔΕΗ

Υπό την κηδεμονία των τραπεζών τίθεται πλέον η ΔΕΗ, η οποία θα εκχωρήσει στις τράπεζες απαιτήσεις έναντι εταιρικών πελατών της και πρόσθετες διασφαλίσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να πουλήσει το 51% του ΑΔΜΗΕ με τις διαδικασίες του νόμου Σκουρλέτη!

Στη συμβιβαστική αυτή φόρμουλα κατέληξαν οι εκπρόσωποι του δημοσίου, των τραπεζών και της ΔΕΗ, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που συνεχίζονταν μέχρι και χθες το απόγευμα, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά την παρέμβαση των τραπεζών και να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Ετσι, χθες λίγο μετά τις 18.00, όταν επαναλήφθηκαν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης μετά την ολιγόωρη διακοπή που είχε ζητήσει το πρωί ο εκπρόσωπος του δημοσίου, αναγνώστηκε η νέα επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς και Eurobank προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη , με κοινοποίηση και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 17/01/17, οι τράπεζες αφού επισήμαναν την ανάγκη για εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ανέφεραν, μεταξύ άλλων ότι «εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου Κοινοπρακτικού Δανείου της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων (παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΝΣΥΜ, εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, κ.λπ.) συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τέσσερις τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μεσο-βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».

Στην πρώτη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, στις 11/01/17, που ήταν και η αιτία για την αναβολή της απόφασης για τον ΑΔΜΗΕ στη συνέλευση της 12ης Ιανουαρίου, οι 4 τράπεζες αμφισβητούσαν την οικονομική δυνατότητα της ΔΕΗ να εξοφλήσει τα δάνειά της μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά της πλειοψηφίας στο δημόσιο χωρίς την είσπραξη του ανάλογου τιμήματος και στο πλαίσιο αυτό διατύπωναν ευθέως επιφυλάξεις για την αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει, καθώς και για το άνοιγμα νέας πιστωτικής γραμμής, ύψους 200 εκατ. ευρώ που ζητά η ΔΕΗ.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις όμως η γενική συνέλευση της ΔΕΗ έδωσε την έγκρισή της στα τρία βήματα που προβλέπουν οι διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα τη σύσταση της εταιρείας holding, της Ενεργειακής Συμμετοχών - ΕΝΣΥΜ - στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την εισφορά σε είδος στους μετόχους της.

Ας σημειωθεί ότι με το νέο σχήμα, μέτοχος στην ΕΝΣΥΜ γίνεται και το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Έτσι, το 51% του μεριδίου του Δημοσίου, στον ΑΔΜΗΕ, που θέλει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει το δημόσιο, διασφαλίζεται μόνον με τη σύμπραξη του ΤΑΙΠΕΔ (...και για όσο το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα επιδιώξει να πουλήσει το μερίδιό του).

Η ΕΝΣΥΜ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο

Ολες δε οι πολύπλοκες αυτές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής στο ΧΑ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου, διαφορετικά ενεργοποιείται η πρόβλεψη του μνημονίου που για την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Τι απαντά η ΔΕΗ για τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τις τράπεζες για τον ΑΔΜΗΕ έδωσε η επιχειρήση με ανακοίνωσή της, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. Οπως τονίζεται, εξετάζεται η εξασφάλιση του δανεισμού της ΔΕΗ να γίνει με παροχή εταιρικών εγγυήσεων από τη νέα εταιρεία συμμετοχών και στο βαθμό που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν, τότε το υπόλοιπο θα καλυφθεί με άλλες εξασφαλίσεις όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών της ΔΕΗ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με την επιστολή των τραπεζών για το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων της ΔΕΗ, εξετάζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ως εξασφάλιση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες, η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την ΕΝΣΥΜ προς τις τράπεζες, καθώς στην ΕΝΣΥΜ η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν το ποσό των € 300 εκατ., θα εξετασθούν και άλλες εξασφαλίσεις όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών. Σημειώνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου Κοινοπρακτικoύ Ομολογιακού Δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε €1.476 εκατ. στις 31.12.2016 και η λήξη του Δανείου είναι τον Απρίλιο του 2019.

Διευκρινίζεται επίσης ότι, το ύψος του νέου δανείου μεσοβραχυπρόθεσμης διάρκειας, το οποίο η ΔΕΗ έχει αιτηθεί προς τις Τράπεζες και για το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ανέρχεται σε €200 εκατ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ενεχυρίαση απαιτήσεων εξετάζεται στο πλαίσιο δυνατότητας της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει στοιχεία του ενεργητικού της για να ενισχύσει την ρευστότητά της, διατηρώντας παράλληλα την κυριότητά τους.".

Πηγή:imerisia.gr