Επίθεση Τσακαλώτου σε Ρέγκλινγκ - Βρυξέλλες
07/06/2019 12:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση Τσακαλώτου σε Ρέγκλινγκ - Βρυξέλλες

"Ανοησίες" χαρακτήρισε τις αναφορές Ρέγκλινγκ για το κόστος της κρίσης του 2015 σε συνέντευξή του στην τηλεόραση OPEN ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Διαφώνησε και με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν λέγοντας ότι είναι λάθος.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες παροχές φέτος που θα ανακοινωθούν άμεσα. Μίλησε επίσης για μεγάλα λάθη που έγιναν στο δημόσιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αρχηγικές βλέψεις.

Μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ στην συνέντευξή του:
• Αναφερόμενος στην τρίτη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας είπε ότι ως υπουργός Οικονομικών έχει δει πολλές εκθέσεις της Κομισιόν και αυτή η έκθεση δεν είναι από τις πιο αυστηρές. Ανέφερε ότι οι προβλέψεις της είναι λανθασμένες. "Για τρία συνεχή χρόνια μας έλεγαν από την Κομισιόν και από το ΔΝΤ ότι δεν θα φτάσουμε στο στόχο. Και έτσι μας ανάγκασαν να περιμένουμε στο τέλος κάθε χρόνου τον απολογισμό του πλεονάσματος για να προβούμε στην παροχή μερίσματος. Αυτή είναι κακή μακροοικονομική πολιτική γιατί περιορίζει την ανάπτυξη" επισήμανε. "Θα υπάρχει συζήτηση με την Κομισιόν όταν θα είμαστε ξανά κυβέρνηση και θα δούμε" ανέφερε προβλέποντας ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν.

• Ανέφερε για τη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι ένα πράγμα" καθώς "υπάρχουν άνθρωποι στο Λαϊκό Κόμμα που αγαπάνε τη λιτότητα".

• Σε ερώτημα για την εκτίμηση του Κλάους Ρέγκλινγκ περί κόστους 100 δισ. ευρώ της κρίσης του 2015 είπε ότι "δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας επικεφαλής των θεσμών χρησιμοποιεί τέτοια μεθοδολογία και λέει τέτοιες ανοησίες". "Αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα", είπε. "Χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει έναν αριθμό και να χτυπήσει την κυβέρνηση. Δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε κατά τη δική μου εκτίμηση", είπε. "Έχουν απολύτως λάθος ο κύριος Ρέγκλινγκ και ο κύριος Στουρνάρας, αμφισβητώ τη μεθοδολογία με την οποία βγήκε αυτό το ποσό", πρόσθεσε.

• "Πιστεύω ότι ο κίνδυνος να πάμε πίσω είναι πραγματικός κίνδυνος. Να πάμε πίσω στην υγεία, στην Παιδεία, στην αξιοπρέπεια της εργασίας" ανέφερε.

• Για το θέμα των προσλήψεων και για την αναλογία 1 προς 1 ανέφερε ότι "προφανώς ανοίγουν οι ορέξεις από την αντιπολίτευση για τα δικά μας παιδιά". Προέβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία "ετοιμάζεται να βασιστεί στη λέξη καμένη γη" και είπε ότι "αν πουν τη λέξη καμένη γη πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει η γη και ένας κεραυνός πρέπει να τους χτυπήσει στο κεφάλι".

• Για την ήττα στις Ευρωεκλογές και για το αν αναστρέφεται το αποτέλεσμα είπε ότι "απολύτως αναστρέφεται διότι είναι άλλο το διακύβευμα στις εθνικές εκλογές και άλλο στις ευρωεκλογές".

• "Αν με ρωτάτε γιατί δεν είμαι περήφανος, ένας από τους λόγους είναι ότι δεν κάναμε αρκετά πράγματα να μετατρέψουμε και να μεταμορφώσουμε αυτή τη δημόσια διοίκηση" ανέφερε. "Υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολύ λιγότερα από ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Αυτό νομίζω ότι ο κόσμος μας το χρεώνει", είπε.

• Για τη μη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση των αντίμετρων του 2017 ανέφερε ότι ένα μέρος από τα εν λόγω αντίμετρα έχει ήδη νομοθετηθεί, ενώ ένα άλλο μέρος αντικαταστάθηκε από άλλα μέτρα. Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος.

• Σε ερώτημα αν θα πάει στο επόμενο Eurogroup και γιατί απείχε από το προηγούμενο, είπε ότι θα παραβρεθεί σε αυτό της άλλης εβδομάδος, ενώ αποφάσισε να μην πάει στο προηγούμενο γιατί δεν ήταν η Ελλάδα στην ατζέντα.

"Πηγαίνω πάντα αλλά όχι δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αποφάσισα να μείνω εδώ" είπε.

• Επιτέθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι παρέδωσε έλλειμμα 13,5% του ΑΕΠ. "Έλλειμμα στο 13% του ΑΕΠ δεν έχει αφήσει καμία κυβέρνηση σε καμία άλλη χώρα" είπε. Μας χρεοκόπησε και κάναμε τα μνημόνια, πρόσθεσε.

• Σε ερώτημα αν θα υπάρχει νέο πακέτο μέτρων για τη μεσαία τάξη είπε ότι δεν υπάρχει περισσότερος χώρος τώρα. "Δεν θα έρθουν άλλα μέτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς όταν θα δούμε αν υπάρξει η υπέρβαση στόχου που εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει" ανέφερε

• Είπε ότι η μεσαία τάξη είναι μαγαζάτορες, μικροεπιχειρηματίες ιδιωτικοί υπάλληλοι και δημόσιοι υπάλληλοι στα μεσαία στρώματα. Επισημάνανε ότι σε όλη την Ευρώπη είναι ζορισμένα τα μεσαία στρώματα. Ανέφερε ότι ένας άνθρωπος που έχει εισόδημα 25.000- 30.000 ευρώ, έχασε 5.000 ευρώ το 2012- 2015 και επί ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 123 ευρώ. "Είναι μακριά ακόμα από τα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος και για αυτό χρειάζεται στοχευμένη πολιτική" επισήμανε. "Έχουμε κάνει λάθος στην επικοινωνιακή μας πολιτική αν δεν κατάλαβε η μεσαία τάξη ότι είναι προτεραιότητα" είπε.

• Υπολόγιζε επίσης ότι το φάσμα της μεσαίας τάξης είναι 25.000 με 45.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Εκτίμησε ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται ανά την ΕΕ και η αύξηση εισοδήματος πλέον οδεύει στο υψηλότερο 1% με 5% του εισοδήματος "δηλαδή είναι πολύ exclusive".

• Για το θέμα της προοδευτικής συμμαχίας και τη σχετική σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι τον εκφράζει πάρα πολύ. "Οι πολίτες που είναι πιο πράσινοι και πιο αριστεροί πρέπει να συνεργαστούν, δεν έχουμε την πολυτέλεια ο καθένας να έχει το μαγαζάκι του. Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο με το ΚΙΝΑΛ. Δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι πρέπει να συζητήσει σοβαρά με άλλα κόμματα της αριστεράς" είπε.

• Σε ερώτημα για το αν έχει ηγετικές φιλοδοξίες απάντησε ότι "εκτιμά πως ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα" στη θέση του και ότι "δεν έχω ηγετικές φιλοδοξίες".

• Όσον αφορά τον κ. Πολάκη σχετικά με τον κ. Κυμπουρόπουλο, είπε ότι επί της ουσίας είχε δίκιο, ενώ, αντίθετα, δεν ήταν σωστό αυτό που είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ για τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι απαραίτητα.

Πηγή:capital.gr