Επιστολή Ντάισελμπλουμ: Εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα για την δόση
31/05/2017 12:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή Ντάισελμπλουμ: Εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα για την δόση

Μπορεί τα "φώτα" να έχουν επικεντρωθεί στην μεγάλη μάχη για το χρέος που ξεδιπλώνεται με συνεχείς τηλε-διαπραγματεύσεις και στις σημερινές δια ζώσης διαπραγματεύσεις που επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβουν χώρα στη Φρανκφούρτη μεταξύ Τσακαλώτου και Θεσμών, γίνεται, ωστόσο, πλέον ξεκάθαρο ότι εκκρεμεί το... προηγούμενο βήμα. Ο λόγος για την εκπλήρωση των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων.

Το ζήτημα αποτυπώνεται σε επιστολή του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου της 22ας Μαΐου.

"Τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες" αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και επισημαίνει ότι αφού η Ελλάδα τα κάνει πράξη, τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Σημειώνεται ότι στο θέμα των προαπαιτούμενων αναφέρθηκε χθες εκτενώς και ο Επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας από το Ευρωκοινοβούλιο. "Συμβουλεύω τις ελληνικές αρχές, να αναλάβουν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες", επισήμανε για το ζήτημα καλώντας τις να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο" στα εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και "αστερίσκοι" στην επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018 αλλά και ανοικτά πεδία στην υγεία, στις αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και όχι μόνο.

Προαπαιτούμενο ήταν και η χθεσινή απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ μένει να φανεί αν θα κατατεθούν διατάξεις στο φορο - νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη με διαδικασία επείγοντος.Η επιστολή Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ "στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή" των προαπαιτούμενων.

Για την έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν στην Σύνοδο της 22ας Μαΐου ανέφερε ότι "πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM".

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ΕΜΣ.

Τι αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Στην επιστολή γίνεται και ειδικά αναφορά για το χρέος. Αναφέρεται ότι "στο Eurogroup συζήτησαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συζήτησαν για μία ακόμη φορά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους". Γίνεται αναφορά στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως "πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα".

Τα "πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ" αναφέρεται. "Ως εκ τούτου, έγινε (στο Eurogroup) περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος".

Εξηγείται ότι η συζήτηση έγινε για να δώσει την δυνατότητα στο ΔΣ του ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν διεξοδικά τα μέτρα. "Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου".

Επίσης στην επιστολή κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αγορά εργασίας, την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και για τα αντίμετρα. Αναφορά έγινε και για τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για τα NPLs και για τη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου με Θεσμούς στη Φρανκφούρτη

Αναφορικά με το χρέος, η κινητικότητα συνεχίστηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσω τηλε - διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για συζητήσεις σε επίπεδο Washington Group το βράδυ της Δευτέρας η οποία όμως δεν είχε αποτέλεσμα. Άλλωστε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε (όποιος σήμερα συναντάται στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και θα απευθύνει μήνυμα στο συνέδριο του Economist που γίνεται στη Φρανκφούρτη) έκανε σαφές ότι ότι διαξιφισμοί συνεχίζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Τσακωνόμαστε ακόμα και για το ύψος του ΑΕΠ της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες", ανέφερε λέγοντας ότι επιμένει το Ταμείο σε πρόβλεψη ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ (σ.σ. πρόβλεψη που οδηγεί σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις του 2016) όταν το σενάριο του ESM προβλέπει 1,3% προκειμένου με υψηλά πλεονάσματα να μην χρειαστούν παραπάνω μέτρα.

Το συνέδριο του Economist

Σήμερα το πρωί στην Φρανκφούρτη λαμβάνει χώρα (εξ αναβολής) το συνέδριο του Economist με αντικείμενο την Ελλάδα και με τίτλο "Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Πέρα από τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Στουρνάρα και Αλέξη Χαρίτση από ελληνικής πλευράς, θα είναι εκεί και σχεδόν όλοι οι Θεσμοί. Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, αλλά και οι επικεφαλής των 3 κλιμακίων των ευρωπαϊκών Θεσμών και αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να λάβουν χώρα συναντήσεις μεταξύ του Τσακαλώτου και των Θεσμών.

capital.gr