Επικεφαλής Euroworking Group: Μεγάλος κίνδυνος αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
16/01/2019 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επικεφαλής Euroworking Group: Μεγάλος κίνδυνος αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

H αποδέσμευση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφσε συνέντευξή του στο insider.gr. Επίσης τόνισε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μία σειρά από θέματα με ορόσημο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην λάβει την πρώτη δόση από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, των επονομαζόμενων ANFA και SNP, εφόσον η χώρα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται στις δεκάξι δεσμεύσεις, που περιλαμβάνονται στη μεταμνημονιακή συμφωνία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG).

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στον σχεδιασμό μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζει ότι οι θεσμοί δεν έχουν λάβει συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για το τι μηχανισμός θα εφαρμοστεί για να συμβάλει στην ταχύτερη μείωση των NPLs, ενώ ζητά αξιόπιστο διάδοχο σχήμα στο νόμο Κατσέλη.

Όσον αφορά στο ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά κάνει λόγο για "μεγάλο κίνδυνο" εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, κάτι που θα απαιτήσει διορθωτικά μέτρα. Αποτελεί, άλλωστε, όπως δήλωσε, θέμα που θα εξετάσουν προσεκτικά οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπως και το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Φάιλμπριφ τονίζει επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να δει πώς θα ενισχύσει την ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα τάσσεται ευθέως κατά των προεκλογικών παροχών.

Πηγή:capital.gr